Steinbrenner & Nyberg på Östra Larmgatan.
Steinbrenner & Nyberg på Östra Larmgatan. Bild: Maria Steén

Strejkhotet avvärjt – Steinbrenner & Nyberg tecknar nytt kollektivavtal

Med bara dagar kvar till en strejk kom beskedet – bagarna får kollektivavtal med Livs, precis som facket krävt.
– Jag vill inte bråka. Är det så här det ska vara, så ska det vara så, säger Urban Nyberg, vd på Steinbrenner & Nyberg.

ANNONS
|

Steinbrenner & Nyberg har tidigare haft kollektivavtal för alla anställda med hotell- och restaurangfacket, så kallade HRF-avtal. Livs menar att bagare och konditorer istället ska ligga under deras avtal, och av den anledningen varslade de om strejk den 14 november.

– Arbetsgivaren kan ha åsikter, men det är facken som bestämmer vem som ska organisera vilken arbetsplats i Sverige, har Peggy Nyholm, avtalssekreterare på Hotell- och restaurangfacket tidigare sagt till GP.

För arbetsgivaren Steinbrenner & Nyberg har det inte varit självklart att teckna avtal även med Livs.

– I min värld, när största andelen av företaget går under restaurang var det för mig självklart att vi skulle ha ett HRF-avtal. Livs vill att arbetarna ska jobba måndag till fredag och det är ju schysst, men våra arbetstider ser inte ut så eftersom vi bedriver verksamhet även på helgerna, säger Urban Nyberg.

ANNONS

Avtalet klart på fredagen

Men efter flera möten stod det på fredagseftermiddagen klart: familjeföretaget Steinbrenner & Nyberg tecknar ett nytt kollektivavtal för sina bagare och konditorer.

Anledningen till att bolaget inte tecknat avtal med Livs tidigare är, enligt Urban Nyberg, att de låtit förbundsprincip råda, att fackföreningar inte ska konkurrera mot varandra genom villkor och priset på lönerna.

Alla har omfattats av avtal

Han säger också att scheman och förmåner som obekväm arbetstid, ser olika ut beroende på vilket avtal de har. Urban Nyberg tycker det är viktigt att poängtera att de dock har haft ett kollektivavtal för samtliga medarbetare även tidigare.

– Vi har betalat alla avgifter. Pension- och försäkringsförmånerna, giltigt kollektivavtal, inget snack.

ANNONS