Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Stena Recycling varslar över 500

Stena Recycling korttidspermitterar omkring 40 procent av sin personalstyrka. Dessutom varslar man om uppsägning för över 500 tjänster. Det uppger bolagets vd Fredrik Pettersson för GP:
– Det beror enbart på den situation vi befinner oss i med coronaviruset som innebär att större delen av våra kunder gör omfattande neddragningar i sina verksamheter, säger han.
Stena Recycling varslar över 500. Arkivbild. Bild: Stefan Karlsson

När kunderna inom näringslivet drar ner eller pausar sina verksamheter i svallvågorna efter det nya coronaviruset minskar också deras behov av återvinning. Något som drabbar Stena Recycling hårt.

Nu tvingas bolaget korttidspermittera 670 av sina anställda, vilket motsvarar ungefär 40 procent av den totala personalstyrkan. Dessutom varslas över 500 om uppsägning.

LÄS MER: Serneke varslar 100 anställda

Drabbas hårt när näringslivet bromsar in

Åtgärderna är en direkt effekt av inbromsningen som stora delar av näringslivet har tvingats till på grund av coronaviruset. Det menar Fredrik Pettersson, vd på Stena Recycling:

– Vi servar hela det svenska näringslivet, och när de gör stora neddragningar med permitteringar och stänger sina verksamheter behöver vi agera, både kortsiktigt och långsiktigt, säger han.

Han uppger att alla typer av tjänster inom bolaget berörs av beslutet om korttidspermitteringar.

– Varsel lägger vi inte på roll- eller individnivå utan på numerär nivå. Det finns alltså inga uttalade tjänster eller roller i varslet. Förhandlingar med facken kommer att inledas framöver, säger Fredrik Pettersson.

LÄS MER: Tusentals jobb hotas i Göteborgsregionen

Vd:n: "Vill behålla våra medarbetare"

Han menar att det är omöjligt att säga om varslen kommer att verkställas, eftersom allt beror på utvecklingen kring det nya coronaviruset.

– Korttidspermitteringen är den åtgärd som vi inför för att få till effekt här och nu. Vi befinner oss i en extremt osäker period och påverkas som alla andra av vad som händer i vår omvärld, utbredningen av sjukdomen och vilka effekter det får på näringslivet, säger han, och fortsätter:

– Vår ambition är självklart att inte behöva verkställa något eller så lite som möjligt av varslen. Vi vill behålla våra medarbetare, men då behöver vi självklart se att marknaden får fart igen och att omvärlden återhämtar sig, säger Fredrik Pettersson.

Stena Recycling, som är en del av Stena Metallkoncernen, sysslar bland annat med återvinning och hantering av farligt avfall för företag.

Missa inte det senaste från GP Ekonomi!

Nu kan du få alla våra ekonominyheter, reportage och analyser som en liten notis direkt till din telefon.

Klicka på följ-knappen här intill vid taggen Ekonomi!

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.