Starkt resultat för Stampen: ”Önskad effekt”

Stampen Media, som bland annat äger Göteborgs-Posten, gör en vinst på 40 miljoner kronor under det fjärde kvartalet 2023.
Framför allt beror det på kostnadsbesparingar som genomfördes under slutet av fjolåret.
– Vi går in i 2024 med försiktig optimism och tillförsikt, säger vd Johan Hansson.

ANNONS
|

Under hösten 2023 genomförde Stampen Media stora kostnadsbesparingar – där det främst handlade om att omkring hundra tjänster försvann. Det innebar att många förlorade jobbet, både på redaktioner och annonsavdelningar.

Nu syns besparingarna i bolagets redovisning för första gången. När Stampen på torsdagen presenterade resultatet för det fjärde kvartalet, slutade det med en vinst på 40 miljoner (Ebitda).

Stampen skriver att ”besparingsprogrammen ger önskad effekt”.

— Det är stora engångsposter som inte speglas i EBITDA för avgångsvederlag men den underliggande verksamheten visar alltjämt en kraftig förbättring. Man ska också ha med sig att vi fick redaktionsstöd på 12,2 miljoner under fjärde kvartalet 2022 som vi inte fick 2023, säger Johan Hansson, vd Stampen Media, i en kommentar.

ANNONS

Fortsatt resa mot digital framtid

Vinsten på 40 miljoner är något större än under fjärde kvartalet ifjol (35 miljoner). Talande för verksamheten är att de digitala intäkterna ökar – samtidigt som intäkterna från printupplagor och annonser minskar relativt kraftigt.

Detta i kombination med att kostnaderna minskar gör att bolaget går med vinst.

Stampens vd Johan Hansson ser att hans bolag fortsatt är inne i en strukturomvandling, där verksamheten rör sig mot en helt digital framtid. Samtidigt har bolaget nu kommit relativt långt i den omvandlingen – vilket är en källa till framtidstro.

— De strukturella förändringar vi har gjort och fortsätter att göra inom upplageaffären påverkar intäkterna. Men för koncernen är det en positiv nettoeffekt då vi därigenom kan effektivisera distributionen och kraftigt få ner de totala kostnaderna samtidigt som vi ökar antalet digitala prenumeranter. Kostnaderna sjönk i kvartalet med 6 %. Vi går in i 2024 med försiktig optimism och tillförsikt, säger han.

LÄS MER:100 tjänster försvinner på Stampen media

LÄS MER:Stampen minskar sin vinst

LÄS MER:Expressen slutar med söndagstidning

Missa inte det senaste från GP Ekonomi!

Nu kan du få alla våra ekonominyheter, reportage och analyser som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Ekonomi. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP Ekonomis Alexander Piauger blickar ut i den finansiella världen och kommer med aktuella spaningar och lästips.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS