Skyddade djurarter hotar Volvo och Northvolts batterifabrik

Skyddade arter som snokar, fladdermöss och grodor kan stoppa Volvo och Northvolts batterifabrik i Torslanda. Jätteprojektets framtid ligger i länsstyrelsens händer som väntas ge besked om de ger företagen dispens för att flytta djuren.

ANNONS

Volvo och Northvolts nya batterifabrik i Torslanda kan stoppas. Det planerade området i Torslanda är troligtvis redan boplats åt flera skyddade arter som hasselsnok, fladdermus och grodor, vilket P4 Göteborg tidigare berättat om.

Företagen lämnade därför i början av februari in en ansökan till Länsstyrelsen i Västra Götaland om dispens att få flytta djuren.

– Man har goda skäl att tro att det finns grod- och kräldjur i området. Man utesluter inte heller att även finns andra arter i området. För att undvika att de far illa vill man flytta de till andra platser i närområdet, säger Martin Goblirsch, ansvarig handläggare på Länsstyrelsen i Västra Götaland.

ANNONS

Den aktuella ansökan gäller inte andra skyddade arter som kan förekomma i området och därför är det inte otroligt att fler ansökningar om dispens kan komma.

– Det man ska göra är att inventera området och se exakt vilka arter av till exempel fåglar och fladdermöss som förekommer. Men det är inte aktuellt att flytta andra arter utan det blir en senare fråga i så fall, säger Martin Goblirsch.

LÄS MER:Paret lämnade Skellefteå: ”Inte ett liv värt att leva”

Ovanligt att länsstyrelsen får in ansökningar om dispens

Dispensprövningar av det här slaget är enligt Martin Goblirsch väldigt ovanligt.

– Som regel går artskyddet ut på att vi försöker undvika att arter påverkas negativt och att man anpassar åtgärderna, som att minska exploateringsområdet så skyddade arter och samhällsutveckling samexisterar, säger han.

Länsstyrelsen räknar med att komma med ett beslut inom några veckor.

Skulle dispensen inte beviljas har företagen möjlighet att överklaga beslutet vilket troligtvis skulle fördröja projektet.

”Studerat förekomsten av djurarter noga som del i processen”

I en gemensam kommentar till GP skriver Northvolt och Volvo Cars att ”intentionen nu är att i samarbete med miljöexpertis och ansvariga myndigheter flytta berörda arter från industriområdet till platser där den kan få en likvärdig och mer långsiktig boplats”.

De skriver även att de studerat förekomsten av djurarter noga tillsammans med kommunen och länsstyrelsen som del av processen att välja bäst plats för fabriken.

ANNONS

LÄS MER:Klart: Göteborg får nya batterifabriken

LÄS MER:Magdalena Andersson om nya batterifabriken: ”Så välförtjänt Göteborg”

Missa inte det senaste från GP Ekonomi!

Nu kan du få alla våra ekonominyheter, reportage och analyser som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Ekonomi. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP Ekonomis Alexander Piauger blickar ut i den finansiella världen och kommer med aktuella spaningar och lästips.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökLocationclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

Kommentarer

Kommentera

Kommentera artikeln

Vad tycker du? Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS