Silicon Valley Bank blir den största banken att falla sedan finanskrisen 2008.
Silicon Valley Bank blir den största banken att falla sedan finanskrisen 2008. Bild: Jeff Chiu

Silicon Valley Bank stängs

Kaliforniens banktillsynsmyndighet valde på fredagen att stänga Silicon Valley Bank, som på torsdagen tvingades sälja en stor del av sina värdepappersinnehav med stor förlust efter att ha fått slut på pengar.

ANNONS
|

Efter beskedet om förlustförsäljningen rasade Silicon Valley Banks aktie kraftigt, med så mycket som 66 procent. Silicon Valley Bank har varit långivare till framför allt techföretag och startups, och blir nu den största bank som går i konkurs sedan finanskrisen 2008, skriver New York Times. Banken fick helt enkelt slut på pengar.

Tidigare i veckan meddelade banken överraskande att den hade förlorat nästan 2 miljarder i tillgångar efter att insättningarna minskat mer än man hade väntat sig. Beskedet fick techföretag att skynda sig att ta ut sina insättningar av oro för bankens framtid, skriver Wall Street Journal.

ANNONS

Marken skakar i bankvärlden

Banken har nu tagits över av den amerikanske motsvarigheten till Riksgälden, The Federal Deposit Insurance Corporation (FDIC), som har skapat en ny bank. Den kontrollerar nu nära 175 miljarder dollar i kundinsättningar, bland annat pengar som satts in från några av de största namnen i techindustrin, skriver New York Times.

Insättningskunder som är försäkrade ska ha tillgång till sina försäkrade pengar senast på måndag, enligt FDIC. Insättningsgarantin är 250 000 dollar. För de som har större insättningar än så var det dåliga nyheter: de får certifikat som innebär att de är först i kö att bli betalda, men kanske bara delvis, när tillgångar kan frigöras.

Silicon Valley Bank försökte i ett sista desperat dra ta in nytt kapital för att bättra på finanserna och man var också på jakt efter en köpare för att lösa sina problem, rapporterar flera medier.

Bankens problem har destabiliserat hela bankindustrin. De fyra största amerikanska bankerna förlorade ungefär 52 miljarder dollar i marknadsvärde, enligt Wall Street Journal, och under fredagsmorgonen föll även europeiska och svenska storbanker tungt på börsen.

LÄS MER:Varningstecken från USA – oro för ny bankkris

ANNONS