Vd Ola Serneke vid Säve flygplats.
Vd Ola Serneke vid Säve flygplats. Bild: JENNY INGEMARSSON

Serneke säljer Säve flygplats för miljardbelopp

Byggherren Serneke säljer flygplatsen på Hisingen till Göteborgsbolaget Castellum, en affär värd 1,1 miljarder kronor. Bolaget räknar nu med en positiv skjuts för rörelseresultat i det fjärde kvartalet.

ANNONS

Serneke har idag ingått avtal med Castellum om att sälja bolagets fastigheter på Säve flygplats.

Affären rör totalt fem angränsande fastigheter, som består av ett flertal byggnader och omkring tre miljoner kvadratmeter mark, meddelade Serneke på fredagseftermiddagen.

– Vi ville få klart det här så snart som möjligt, om affärer likt den här håller på för länge riskerar information att läcka ut, säger bolagets finanschef Anders Düring.

Betalningen delas upp

Priset för Säve flygplats uppgår till 1,1 miljarder varav 750 miljoner erläggs i samband med tillträdet som sker i dag.

Resterande del betalas senast 2030, uppger byggherren. I avtalet med Castellum står det också att tilläggsköpeskillingar om ytterligare 1 miljard kronor kan tillkomma beroende på om nya detaljplaner och bygglov antas före 2030.

ANNONS

– Sernekes strategi är att bedriva en aktiv, värdeskapande utveckling av fastigheter och fylla dem med ett innehåll som efterfrågas i marknaden. Den här affären är ett tydligt resultat av det arbetet och vi lyckönskar Castellum som nu tar över stafettpinnen att driva visionen om Säve vidare, skriver Ola Serneke i ett pressmeddelande.

Följer på dystra siffror

Affären följer på en tuff tid för byggherren Serneke, som inför tredje kvartalet vinstvarnade om betydande kostnadsökningar kopplat till underentreprenörer som gått omkull. Efter betydande nedskrivningar redovisade man ett negativt rörelseresultat om 40 miljoner kronor.

Säljer ni Säve flygplats för att förbättra siffrorna?

– Att affären gör siffrorna bättre är en självklarhet. Men affären med Castellum ligger inom ett annat affärsområde än den del som på senare tid gått sämre. Det finns ingen naturlig koppling mellan dem, säger Düring och fortsätter:

– Vi är ett bolag som alltid ser över möjligheterna att avyttra våra fastigheter.

Aktien rusade

Försäljningen av Säve flygplats räknas ge en positiv skjuts om 275 miljoner kronor för Sernekes rörelseresultat i det fjärde kvartalet.

Strax efter att fastighetsavyttringen offentliggjordes rusade byggherrens aktie med 20 procent för att sedan falla tillbaka något. Vid fyratiden på fredagseftermiddagen handlades aktien för omkring 58 kronor.

ANNONS

Vill bygga e-handelsmecka

Fastighetsbolaget Castellum ser stora möjligheter för marken som man nu tagit över.

– I takt med ett växande Göteborg och starkt växande marknad för e-handeln ökar behovet av logistik. Vi kommer att ha en fantastisk landbank att bebygga många år framöver i Sveriges bästa logistikläge, kommenterar Henrik Saxborn i pressmeddelandet.

Serneke tog över dåvarande Göteborg City Airport i april för två år sedan. I dag är verksamheterna på den omkring tre miljoner kvadratmeter stora markytan kopplade till bland annat flygplats, heliport samt hotell- och konferensverksamheter.

usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökLocationclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS