Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Serneke säljer Karlatornet

Serneke ska sälja 80 procent av Karlatornet till amerikanska Oaktree Capital Management. Köpesumman avslöjas när finansieringen är löst och affären är klar.
– Det är något vi jobbat extremt hårt och länge för att genomföra, säger vd Ola Serneke.

Serneke har nått ett avtal om en försäljning av 80 procent av prestigebygget Karlatornet till Oaktree Capital Management. Enligt överenskommelsen förblir dock Serneke delägare i Karlatornet och fortsätter också som huvudentreprenör för bygget av tornet. Serneke har också fått en order värd drygt 3 miljarder kronor i projektet.

LÄS MER: Första toppvåningen såld i Karlatornet

LÄS MER: Serneke om försäljningen av Karlatornet: "Vi behöver inte stressa"

Serneke har sålt 80 procent av Karlatornet, efter långdragna förhandliingar. Bild: Anders Ylander
Serneke har sålt 80 procent av Karlatornet, efter långdragna förhandliingar. Bild: Anders Ylander

– Detta avtal är naturligtvis en enorm milstolpe i den fortsatta utvecklingen av Karlastaden och för hela Serneke. Det är något vi jobbat extremt hårt och länge för att genomföra. Vi är väldigt glada att vi har en överenskommelse på plats som, när den genomförs, innebär en robust finansieringslösning och ett högkvalitativt genomförande av Karlatornet, säger vd och koncernchef Ola Serneke i en skriftlig kommentar.

Så här ska Karlatornet, enligt skisserna, se ut när det är färdigt. Bild: Press
Så här ska Karlatornet, enligt skisserna, se ut när det är färdigt. Bild: Press

Köpesumman framgår inte av pressmeddelandet, men det totala projektvärdet av Karlatornet beräknas enligt Serneke till över sex miljarder kronor.

De båda parterna har i nuläget alltså kommit överens om att Oaktree köper en majoritet av Karlatornet. Innan affären är i lås måste bankfinansieringen och transaktionsdokumentationen vara på plats samtidigt som "sedvanliga villkor" är uppfyllda. Parterna har, enligt Serneke, enats om finansieringsvillkor med en "internationell bank" och bolaget räknar med att affären är i hamn under de "första månaderna av 2020".

– När affären stängs meddelar vi också köpesumman, säger Johan Live, pressansvarig på Serneke.

Vad betyder det här för Serneke?

– Det betyder väldigt mycket för oss, det är något vi jobbat länge med. Det här är en nystart för projektet i sig och för Serneke, säger Johan Live.

Även börsen gjorde tummen upp för överenskommelsen – Sernekes B-aktie hade vid 09.30 på torsdagen rusat runt 13 procent.

Fakta: Det här är Oaktree Capital Management

Oaktree beskriver sig som ett alternativt investmentbolag med expertis i kreditstrategier. Bolaget grundades 1995, har huvudkontor i Los Angeles och har 950 medarbetare. Man förvaltade i höstas ett kapital på 122 miljarder dollar, ungefär 1,15 biljoner kronor. Kapitalet får man från såväl institutionella investerare som privata bolag – bland de förra hör 71 av de 100 största pensionsfonderna i USA. Bolaget gör betydande investeringar på kreditmarknaden, men också i till exempel fastigheter, infrastruktur, private equity-bolag och noterade bolag i tillväxtmarknader.

Man är en av världens största investerare i tillgångar och värdepapper för bolag som befinner sig på obestånd (”distressed-debt” på engelska).

I bolagets uttalade investeringsfilosofi märks att ha kontroll över risker, kontinuitet, marknadseffektivitet, specialisering och att fokusera på själva bolagen än hur ekonomin i stort ser ut. ”Om vi undviker förlorarna, kommer vinnarna att visa vägen själva.”

I september i fjol förvärvade ett annat bolag, kanadensiska Brookfield Asset Management, drygt 61 procent av Oaktree. Brookfield är också ett globalt kapital- och fondförvaltningsbolag som enligt egen uppgift förvaltar över 385 miljarder dollar i tillgångar, drygt 3,6 biljoner kronor.

Källor: Oaktree Capital Management, Brookfield Asset Management, Bloomberg.com

Affär som dragit ut på tiden

För snart ett år sedan meddelade entreprenadkoncernen Serneke Group att man köpt ut sin partner i Karlastaden, NREP, för 600 miljoner kronor. Sedan dess har bolaget haft full kontroll över det ambitiösa projektet på Lindholmen, i vilken Karlatornet är det mest spektakulära bygget.

LÄS MER: Serneke: Så många köpare vill hoppa av från Karlatornet

LÄS MER: Uppförandet av Karlatornet pausades: "Inget dramatiskt"

När börsnoterade Serneke Group presenterade sin halvårsrapport i juli i fjol var den stora nyheten att Göteborgsbolaget var på gång att sälja skyskrapan Karlatornet. Det handlade om att man ”genom ett exklusivitetsavtal inlett förhandling om försäljning och en komplett finansiering av Karlatornet”. Målsättningen var till en början att kunna presentera den nya ägaren före utgången av september, men beskedet om vem den så kallade internationella aktören var har alltså dröjt fram tills nu.

– Det här är en jättestor affär, ett omfattande projekt och båda parter måste känna sig nöjda i affären – och det är vi nu, genom att ha gett överenskommelsen den här tiden, säger Johan Live.

Oaktree Capital Management är ett internationellt investmentbolag, med kontor i såväl New York, som London, Paris, Hong Kong, Tokyo, Seoul och Shanghai. De investerar i just fastigheter, lån, noterade och onoterade bolag. Bolaget är delvis grundat av den amerikanske företagsledaren och miljardären Howard Marks.

Från Oaktrees sida svarar talespersonen Andrew Leeming via mejl på frågor om affären: ”Tack för förfrågan. Oaktree avböjer att kommentera detta.”

LÄS MER: Castellum köper ut Serneke ur Säve flygplats för 300 miljoner kronor i förtid

LÄS MER: Serneke byter styrelseordförande – han tar över

LÄS MER: "Affärerna visar på behovet av att ta fram vinster"

LÄS MER: Serneke gör lägenhetsaffärer värda miljardbelopp

Din ekonomi i det nya ekonomiska läget

Elen, maten, bränslet och bolånet – allt väntas bli betydligt dyrare. GP Fokus är Göteborgs-Postens specialbevakning av det nya ekonomiska läget.

Du hittar alltid de viktigaste nyheterna, guiderna och reportagen på:

GP Fokus | Din Ekonomi