Ola Serneke är vd och storägare i koncernen med samma namn. Nu möblerar han om i styrelsen.   Bild: Pressbilder Serneke
Ola Serneke är vd och storägare i koncernen med samma namn. Nu möblerar han om i styrelsen. Bild: Pressbilder Serneke Bild: Felix Gerlach

Serneke byter styrelseordförande – han tar över

Serneke möblerar om i styrelsen. Styrelseordförande Kent Sander vill inte fortsätta och föreslås nu ersättas av en näringslivsprofil med bakgrund i SCA och Boliden. Styrelsen föreslås också utökas med två tidigare Skanska-chefer.

ANNONS
|

När Serneke håller årsstämma i maj i år föreslås tre nya personer ta plats i styrelsen – Jan C Johansson som ny styrelseordförande och Veronica Rörsgård och Per Åkerman som nya ledamöter. Det framgår av ett pressmeddelande.

LÄS MER:Serneke om försäljningen av Karlatornet: "Vi behöver inte stressa"

Johansson har bland annat varit vice vd på Vattenfall och vd för Boliden och SCA – den sistnämnda posten tvingades han lämna 2015, i samband med den omskrivna skandalen kring ledningens användning av SCA:s affärsflyg.

LÄS MER: Serneke gör lägenhetsaffärer värda miljardbelopp

Friskolechef och Skanska-höjdare kliver in

Jan C Johansson sitter idag i flera styrelser, som Organoclick, Optigroup och Kährs. I Serneke ersätter han med största sannolikhet Kent Sander, som avböjt omval, på ordförandeposten.

ANNONS

LÄS MER: Torbjörn Isacson: "Affärerna visar på behovet av att ta fram vinster"

Även styrelseledamoten Anna-Karin Celsing har avböjt omval. Valberedningen föreslår istället två nya styrelsemedlemmar – Veronica Rörsgård, hög chef inom friskolekoncernen Academedia och tidigare medlem av Skanskas koncernledning, samt Per Åkerman, som också haft flera topp-positioner inom Skanska. Åkerman föreslås också bli vice ordförande.

– Vi vill öka kompetensen och erfarenheten i styrelsen och det gör vi med dessa ändringar. Vi får in två personer som jobbat i SKANSKAs ledning i många år samt en ordförande med internationell erfarenhet. Vi är helt säkra på att dessa tre personer kommer lyfta bolaget ännu mer, säger Ola Serneke, VD och koncernchef för Serneke i en skriftlig kommentar till GP.

Aktieägare kritiska till liten byggerfarenhet

Sernekes tredje största ägare, investmentbolaget Svolder, klagade så sent som i höstas över att bolagets styrelse inte har tillräckligt många ledamöter med relevant erfarenhet från just bygg- och fastighetsmarknaden. Det berättade GP:s ekonomiskribent Torbjörn Isacson i en krönika nyligen. Återstår att se om de blir nöjdare av den nya styrelsen.

På frågan om vad som föranlett förslaget att byta ut styrelseordförande och tillsätta två nya styrelseledamöter svarar Ola Serneke såhär:

"Valberedningen består av personer som huvudägarna utser och dessa ville få till stånd en förändring i styrelsen - och föreslog således en ändring av styrelse"

ANNONS

Serneke är ett börsnoterat byggbolag med huvudkontor i Göteborg. De är just nu mest uppmärksammade för bygget av skyskrapan Karlatornet på Lindholmen, ett projekt bolaget är mitt uppe i en försäljning av.

LÄS MER:Serneke vill expandera – i Indien

ANNONS