Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

En nöjd Ola Serneke intervjuades vid Västsvenska handelskammaren i Göteborg. Bild: Jonas Lindstedt

Serneke: Därför sålde vi Säve flygplats

För byggbolaget Serneke var 2018 ett starkt år, enligt vd:n Ola Serneke som under onsdagen deltog i ett samtal på Västsvenska handelskammaren. En affär som den frispråkige byggherren är speciellt nöjd över är försäljningen av Säve flygplats.
– Det kunde inte ha blivit mycket bättre.

Det var till rungande applåder som Ola Serneke intog scenen på Västsvenska handelskammaren på onsdagseftermiddagen. I över en timmes tid fick seminariedeltagarna i den fullsatta lokalen ta del av den namnkunniga vd:s syn på branschen, politiken och hans framtidsvisioner. Och Ola Serneke var på topphumör.

Flygplatsförsäljningen

En punkt som han framhöll som särskilt lyckad för bolaget i fjol var försäljningen av fastigheterna på Säve flygplats, vilka aviserades strax innan jul.

Affären med det Göteborgsbaserade Castellum gjordes bara några år efter att Serneke själva fått tillträde, trots det uttalade målet om att vara en långsiktig ägare.

– Vi hade ett tioårsperspektiv för Säve från början. Men sen gick utvecklingen snabbare än vad vi trodde. Delvis för att vi fick göra tilläggsförvärv som gick väldigt bra samt att marknaden för logistik kom snabbare än väntat, sade Ola Serneke på scen.

LÄS MER: Serneke säljer Säve flygplats för miljardbelopp

Miljardmålet

En avgörande faktor, enligt byggherren, var att allt fler intressenter till flygplatsen hade dykt upp, vilket höjde priset på fastigheterna.

– Jag hade målet att tjäna två miljarder kronor på affären när vi köpte Säve. I och med vårt avtal kan vi nu göra det utan att ligga ute med en enda krona. Istället gjorde vi direkt en vinst på 550 miljoner. Sedan gör vi ytterligare en miljard kronor i tilläggsköpeskillingar samt 500 miljoner i byggvinster, därmed var mitt mål uppnått, sade Serneke och fortsatte:

– Att vi kunde nå dit tio år innan det var tänkt, utan att ligga ute med pengar, till en part som jag gillar – det kunde inte ha blivit mycket bättre.

"Rackarns vinstvarningar"

Men 2018 var inte enbart guld och gröna skogar för Ola Sernekes bolag. Förutom en sviktande aktiekurs gick bolaget ut och vinstvarnade för det tredje kvartalet. Tråkigt, men alldeles för upptrissat av media, enligt koncernchefen.

– Det är klart att det är tråkigt. Men det blir ett mycket stort fokus, framför allt i media, på en enda vinstvarning. Sedan var det konkurser som låg bakom den, vilket inte är jättelätt att känna till på förhand. Att det enda som fokuseras på är dessa rackarns vinstvarningar är nästan lite tragikomiskt, sade han under samtalet.

LÄS MER: Serneke vinstvarnar – projekt dyrare än beräknat

Sedan gav börsvd:n Serneke en liten försmak på vad som väntar inför det kommande bokslutet när Serneke presenterar kvartals- och helårssiffror i februari.

– Jag får inte göra några prognoser men för den flitige är det bara att räkna ihop utifrån våra pressmeddelanden att 2018 kommer bli ett bra år för oss. Vidare kommer vi ha ruggigt bra lönsamhet i år.

Strax innan Serneke gick upp på scenen kunde Dagens industri rapportera, via en uppdragsanalys från Analysguiden att bolaget på bygg– och anläggningssidan inte når upp till sitt långsiktiga lönsamhetsmål om 5 procent 2018. Snarare väntas bolaget rapportera en rörelsemarginal på 2,5 procent, enligt Analysguiden.

LÄS MER: Sernekes mångmiljonklipp säkrar inte Karlastaden

LÄS MER: Serneke hoppas affärerna ska gå som på räls

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.