I månader har nu IF Metalls strejk mot Tesla pågått. Nu sympatiagerar Seko.
I månader har nu IF Metalls strejk mot Tesla pågått. Nu sympatiagerar Seko. Bild: Jessica Gow/TT

Seko stoppar underhåll och service av Teslas laddstationer

Från och med 4 mars kommer fackförbundet Seko inte längre göra några arbeten med Teslas laddstationer runtom i Sverige.
– IF Metalls kamp är även vår kamp, säger Sekos förbundsordförande Gabriella Lavecchi.

ANNONS
|

Det är Seko, Service- och kommunikationsfacket, som har beslutat att varsla om sympatiåtgärder till IF Metalls strejk mot Tesla. Sedan tidigare har en rad andra fackförbund anslutit sig till den numer långdragna konflikten mot biltillverkaren, som handlar om att den senare inte vill teckna kollektivavtal.

– Genom att vägra förhålla sig till spelreglerna här i Sverige så försöker Tesla skaffa sig konkurrensfördelar genom att ge arbetarna sämre löner och villkor än de skulle haft med ett kollektivavtal. Det är givetvis helt oacceptabelt, säger Sekos förbundsordförande, Gabriella Lavecchia, i ett pressmeddelande.

Kommer påverka Teslas expansion

Ingen service eller reparationer av laddarna kommer att göras, och inga nya får byggas, enligt fackets nya konfliktåtgärd som träder i kraft den 4 mars om ingen uppgörelse nås.

ANNONS

Seko räknar med att deras stridsåtgärder kommer att göra det svårare för Tesla att växa i Sverige, och att effekterna kommer att växa ju längre tiden går eftersom behovet av laddstationer ständigt ökar. Bolag som kommer beröras av detta, enligt Seko, är till exempel Vattenfall och kommunala energibolag.

Strejken i Sverige mot Tesla har pågått sedan slutet av oktober.

LÄS MER:Facket häver Tesla-blockaden tillfälligt – tillåts reparera på 30 verkstäder

LÄS MER:Viktig lansering av Polestar 4 – när marken skakat under märket

LÄS MER:Petad: Musk inte rikast längre

Missa inte det senaste från GP Ekonomi!

Nu kan du få alla våra ekonominyheter, reportage och analyser som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Ekonomi. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP Ekonomis Ida Johansson förklarar och analyserar privatekonomi och kommer med aktuella spaningar och lästips.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

ANNONS