Sedan slutet av oktober pågår strejken mot Tesla i Sverige. Nu hävs den tillfälligt på runt 30 verkstäder runtom i landet, enligt Ekot.
Sedan slutet av oktober pågår strejken mot Tesla i Sverige. Nu hävs den tillfälligt på runt 30 verkstäder runtom i landet, enligt Ekot. Bild: Jessica Gow/TT

Facket häver Tesla-blockaden tillfälligt – tillåts reparera på 30 verkstäder

IF Metall häver tillfälligt Tesla-blockaden. Från och med måndag får cirka 30 verkstäder reparera bilar, enligt Sveriges Radio Ekot.
– Det här är en signal om att vi kan fortsätta länge, säger Veli-Pekka Säikkälä, avtalssekreterare på IF Metall.

ANNONS
|

Det är mellan 19 februari och 30 april som en tillfällig dispens ska gälla så att bilar som inte går att använda ska kunna repareras, enligt Ekot. Omkring 30 verkstäder – ingen av dem Teslas egna där det är strejk – ska då få ta emot bilarna med IF Metalls godkännande.

– Det är inte de här verkstäderna vi har problem med, det är Tesla vi har problem med, säger Veli-Pekka Säikkälä.

Han poängterar att undantag bara gäller bilar som är obrukbara – och är ett sätt för att underlätta för både privatpersoner och de berörda verkstäderna.

– Många verkstäder hade köpt på sig reservdelar för hundratusentals kronor redan innan konflikten bröt ut och det kan vara en ekonomisk lättnad för dem att kunna få använda dem, säger Säikkälä.

ANNONS

Mellan 100 och 200 bilar får lagas

Det är fackets lokalavdelningar som tillsammans med verkstäder nu ska avgöra vilka bilar som får lagas, enligt Veli-Pekka Säikkälä. Totalt ska det handla om mellan 100 och 200 fordon – runt 5-10 procent av alla bilar som kommer in till verkstäder, enligt facket.

Sedan slutet av oktober pågår strejken i Sverige mot Tesla. Skälet är att bilföretaget vägrar teckna kollektivavtal med IF Metall.

– Konflikten har pågått länge nu och för många blir det en stor påfrestning. Vi vet också att perioden för många ersättningsbilar håller på att gå ut och har förståelse för hur viktigt det är med tillgång till bil om man till exempel bor på landet, säger Säikkälä.

Ska man tolka detta som en eftergift?

– Nej. Man ska tolka det som en signal om att vi är beredda att fortsätta länge. Hade vi sett en snabb lösning framför oss, om någon eller några veckor, så hade detta inte varit aktuellt. Men vi ser tvärtom att detta kan ta längre tid och då är signalen till Tesla att vi är beredda att fortsätta.

GP söker Tesla.

LÄS MER:Alla varningsflagg hissas när affärsmannen lovar ”en ny storhetstid”

LÄS MER:Strejk mot Teslas sopor – "ganska stor effekt"

LÄS MER:Två miljoner Tesla-bilar måste uppdateras

LÄS MER:Tesla överklagar Postnord-domen

Missa inte det senaste från GP Ekonomi!

Nu kan du få alla våra ekonominyheter, reportage och analyser som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Ekonomi. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP Ekonomis Ida Johansson förklarar och analyserar privatekonomi och kommer med aktuella spaningar och lästips.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS