Så skyddar sig preppers mot coronaviruset

Apotekens lager av munskydd och handsprit sinar när svenskarna bunkrar upp för att skydda sig mot det nya coronaviruset. Här är några så kallade preppers bästa tips för vad du behöver fixa hemma för att klara ett större virusutbrott.

ANNONS
|

LÄS MER:Så skyddar du dig mot coronaviruset

I onsdags fick Göteborg sitt första bekräftade fall av det nya coronaviruset covid-19. En man i 30-årsåldern, som just var hemkommen från norra Italien, hade insjuknat och vårdas nu på Östra sjukhusets infektionsklinik. Sedan dess har ytterligare tre fall i Västra Götalandsregionen bekräftats.

Flera medier har rapporterat om att hyllor i matbutikerna i norra Italien, som har drabbats hårt av coronaviruset, gapar tomma när invånarna har bunkrat upp för veckor i karantän. Och även på närmre håll har människor börjat förbereda sig för ett potentiellt större virusutbrott.

Hälsöbon Malin af Ekström, 30, föreläser om kris- och hemberedskap och är vad som brukar kallas för en prepper. Det innebär att hon alltid är förberedd på en eventuell samhällskris och ser till att ha alla nödvändigheter hemma ifall något oväntat skulle inträffa. Tanken är att hon och resten av familjen ska vad de behöver för att klara sig en tid utan exempelvis el, värme eller möjlighet att handla mat.

ANNONS

LÄS MER:Coronasmittad göteborgare flög och åkte tåg – var smittsam

Har sett över sin egen beredskap

Coronavirusets utbrott har inte fått henne att göra några drastiska förändringar, men hon har sett över sitt eget förråd. Där förvarar hon bland annat konserver, första hjälpen-kit, tre spritkök och minst 40 liter vatten.

– Jag gör väl inget annorlunda i vardagen nu, precis, förutom att jag har sett till att ha engångshandskar och handsprit hemma. Sedan har jag funderat på att börja använda handskar på jobbet också. Jag jobbar i butik och träffar så mycket människor där, säger Malin af Ekström.

Även Anette Staaf från Göteborg, som också är en prepper, har sett över sin egen beredskap med anledning av coronavirusets utbrott. Hon menar att alla borde fundera på hur de ska klara en situation då man inte kan gå ut bland folk och handla mat eller andra nödvändigheter.

– Eftersom jag alltid preppar har jag egentligen inte gjort något extra, men jag har kollat så att allt det jag redan har fungerar som det ska. Och så har jag fyllt på mitt lager med mediciner och hämtat ut dem jag vet att jag måste ha. Jag tror att det är det viktigaste man kan göra nu – för jag tänker att apoteken kommer att vara helt fulla med människor om läget skulle förvärras, säger hon.

ANNONS

LÄS MER:Jobbade för Cevt – sitter nu i karantän i Kina

Många förbereder sig på värre scenario

Anette Staaf är inte särskilt orolig för sin egen del, men hon påpekar att få svenskar är lika förberedda på en krissituation som hon är.

– Man får tänka till helt enkelt, har jag så att jag klarar mig om jag skulle behöva vara instängd hemma i ett par veckor? Det var som min son sa häromdagen: "Det är väl bara att beställa hem pizza om man inte kan handla mat." Så kanske många tänker att de skulle lösa det. Men även om någon restaurang skulle vara öppen är det kanske inte så smart att äta hämtmat och dessutom utsätta sig för mer mänsklig kontakt än nödvändigt i ett sådant läge, säger Anette Staaf.

LÄS MER:Milanoprofessorn om coronaepidemin: ”Då är det vettigt att stänga skolor”

Och det är inte bara preppers som förbereder sig på ett potentiellt värre scenario sedan coronaviruset kom till Sverige. Att det är många som är rädda för att smittas märks inte minst på apoteken runtom i landet. Samtliga av de stora kedjorna uppger att de har slut eller i princip slut på munskydd – som i många fall bara hindrar dig från att sprida en smitta du bär på, och inte skyddar dig från att bli sjuk.

Utmaning att möta efterfrågan på handsprit

Även handdesinfektion har blivit en eftertraktad vara de senaste månaderna. På Apoteket fördubblades försäljningen av handsprit under början av året jämfört med samma period i fjol. På Kronans Apotek ser man en utmaning i att möta efterfrågan på handsprit framöver med tanke på hur kraftigt försäljningen har ökat.

ANNONS

– Det är ett enormt tryck och det börjar bli en utmaning även vad gäller handsprit. Vi behöver se över volymerna och sätta prognoser därefter. Försäljningen av munskydd och handsprit har ökat med 136 procent i januari och februari, jämfört med samma månader under 2019. En annan effekt av coronaviruset som vi märker är att det kommer väldigt mycket kunder och ställer frågor. Det är många är oroliga, säger Linda Wakeham, pressansvarig på Kronans Apotek.

The General Prepper, som säljer utrustning för krisberedskap på nätet, har också upplevt ett ökat tryck sedan det nya coronavirusets utbrott.

– Det är extra efterfrågan på det mesta just nu. Det många vill ha är frystorkad mat med lång hållbarhet, vattenreningsprodukter och såklart andningsskydd. Vi jobbar för fullt för att få ut det kunderna vill ha och ligger på leverantörerna så mycket vi kan. Men vi ser att vissa produktgrupper börjar bli svårare att få tag på, särskilt då andningsskydd, säger Tomas Lindahl, vd på The General Prepper.

"En försäkring för mig och barnen"

Bristen hos apotekskedjorna och många andra aktörer har gjort munskyddet till en eftertraktad vara på säljsajter såsom Blocket och Facebook Marketplace. Där säljer flera privatpersoner munskydd till kraftigt varierande priser, många med ordet "coronavirus" i annonsens rubrik eller beskrivning.

ANNONS

"Corona Viruset sprider sig runt om i Europa, va förberedd", skriver en säljare på Blocket som uppger att hen köpt på sig munskydd till familjen och fått några över.

LÄS MER:Munskydd – inget skydd mot virus

Malin af Ekström är inte så rädd för hur det ska gå om coronaviruset sprider sig ytterligare eftersom hon bor på en ö som troligen är ganska lätt att isolera. Men hon är noggrann med handsprit och att tvätta kläder när hon vistats utanför hemmet. Dessutom försöker hon att undvika större folkmassor när läget är som det är.

– Jag ser det som en försäkring för mig och barnen. Skulle en kris uppstå så har vi så att vi klarar oss. Det är inte så att jag går runt och tror att kaos ska uppstå när som helst men det är skönt att veta hur vi ska hantera det om något händer, säger hon.

LÄS MER:Göteborgs-vd i karantän när Geelytoppar kommer till stan

Preppers tipsar: Så klarar du ett större virusutbrott

Kunskap är den bästa förberedelsen. Håll dig uppdaterad om läget och fundera över hur en eventuell karantän skulle påverka på dig och de personer som du har ansvar för. Var källkritisk.

Se till att ha nödvändiga mediciner och andra produkter hemma, för att slippa ta dig till ett apotek vid ett större virusutbrott.

Fyll på matförrådet med konserver och annan mat som räcker länge. En pandemi lär inte påverka el- eller värmeförsörjning, men om man måste hålla sig hemma i några veckor för att undvika smitta gäller det att ha så att man klarar sig utan att handla mat, blöjor eller andra förbrukningsvaror.

Om du har husdjur, se till att ha tillräckligt med mat hemma även till dem.

Om du har barn, fundera på hur du ska göra om skolan stänger. Är de gamla nog för att vara hemma själva? Om inte, kommer du att kunna vara hemma från jobbet, eller behöver du planera för att någon annan ska vara hos dem?

Fundera en extra gång på hur du kan förbereda inte bara dig själv utan människor i din omgivning. Kanske har du en äldre släkting eller en sjuk granne som kommer att bli extra utsatt i en krissituation. Bunkra upp lite extra så att du kan dela med dig.

Källor: Malin af Ekström, Tomas Lindahl, Anette Staaf

LÄS MER:Milanoprofessorn om coronaepidemin: ”Då är det vettigt att stänga skolor”

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS