Så lyckas du med den digitala arbetsintervjun

Digital rekrytering är här för att stanna – men innebär vissa utmaningar för den som är van vid traditionella intervjuer. Här är fem tips som maxar chanserna till ett nytt jobb.

ANNONS
|

1. Tänk på tekniken

Uppkoppling, möteslänk, kamera, batteri och ljud – det är många saker som ska klaffa för att mötet ens ska kunna genomföras.

– Det är verkligen nummer ett att tekniken fungerar. Testa den noga, säger jobbarsökarexperten Charlotte Lindman på Arbetsförmedlingen.

2. Var på rätt plats

– Var i ett rum där du inte riskerar att bli störd, säger Charlotte Lindman på Arbetsförmedlingen. Och tänk på hur rummet ser ut och var du ställer datorn. Kontrollera att du får ljus i ansiktet – dina ögon och din mimik ska synas.

Att ställa datorn på köksbordet blir oftast inte särskilt bra, tycker hon. Kameran riktas upp mot ansiktet underifrån och kandidaten tittar ned på sin eventuella arbetsgivare.

ANNONS

– Jag rekommenderar att man försöker ställa datorn högre upp. Kanske i en hylla, så du dessutom kan stå upp. Att stå upp och prata ger naturlig energi och schvung till det du säger.

LÄS MER:Guide: Så skriver du ett bra cv och personligt brev

Om man inte har någon dator eller vill använda sin mobil i stället rekommenderar Charlotte Lindman att man vrider telefonen så bilden blir horisontell. Ett annat tips är att stå så långt bak att mer än ansiktet syns.

– Gärna hela överkroppen, så man ser ditt kroppsspråk. Det kan också vara bra att tänka på att en del arbetsgivare blåser upp bilden på en stor skärm, det kan vara skönt att veta att det inte bara är ens ansikte som syns där.

3. Var förberedd

– Vi är otåliga i digitala möten. Så var i tid, och förbered dina svar så du har snabbt till dem. Det finns inte plats för betänketid på samma sätt när man ses i bild, säger Anna Rydbacken som är regionchef på rekryteringsfirman TNG.

Ofta kan det ha gått ett tag mellan ansökningstillfället och intervjun.

– Så läs igenom annonsen igen, tänk ut konkreta exempel att berätta om som visar din kompetens inom de områden de efterfrågar, och tänk gärna ut frågor du vill ställa till arbetsgivaren.

ANNONS

LÄS MER:Rapport: För ful för jobbet – fler väljs bort på grund av utseende

4. Acceptera den digitala miljön

Anna Rydbacken tror definitivt att den digitala intervjun är här för att stanna. Särskilt mycket tror hon på rekryteringsprocesser där de första intervjuerna sker genom videosamtal, och att det blir fler fysiska möten längre fram i processen. Videosamtal är effektiva tidsmässigt eftersom ingen behöver resa, men det finns fler fördelar än så.

– I ett digitalt möte hamnar fokus på kompetens, snarare än person. Det blir mer objektivt än ett fysiskt möte där vi tar in hela rummet och registrerar saker som har med till exempel utseendet att göra, säger Anna Rydbacken.

Hennes råd är därför att acceptera det nya och nyttja den teknik som finns.

– En del företag erbjuder virtuella rundvandringar på kontoret, andra vill att kandidaterna genomgår digitala tester. Försök se positivt på alltihop – allt handlar om att rätt kompetens ska till rätt ställe.

LÄS MER:Ronja nekades jobb på städfirma – på grund av sina läppar

5. Överanalysera inte

Det kan kännas jobbigt att tänka på att man blir uppblåst på en stor skärm, men Anna Rydbackens tips är att försöka bortse från det.

– Fokusera i stället på det du har att säga. Faktum är att en digital intervju kan kännas mer trygg än en fysisk. Nervositeten blir inte så påtaglig, du ska inte skaka hand med någon. Och du är i en miljö du valt själv – kanske till och med i ditt eget trygga hem.

ANNONS

Missa inte det senaste från GP Ekonomi!

Nu kan du få alla våra ekonominyheter, reportage och analyser som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Ekonomi. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS