Bildkollage av Carolina Klockare Gullesjö, Randstad, en datorskärm med ett öppet dokument med rubriken CV, samt Omid Rahmanian, Arbetsförmedlingen.
Hur skriver man ett bra CV och personligt brev? GP tog hjälp av några experter för att skapa den ultimata guiden. Bild: Per Lochen/Andreas Damgaard

Guide: Så skriver du ett bra cv och personligt brev

Dags att skriva cv och personligt brev? Ta hjälp av GP:s guide, med exempel på en mall för cv som du kan följa, och tips på hur du skriver det bästa personliga brevet.

ANNONS
|

Hur skriver man ett bra cv? Och vad ska finnas med i ett personligt brev? Här är experternas råd för hur du ska tänka – och vilka misstag du ska undvika – för att maxa dina chanser till det där jobbet du vill ha.

Hur skriver jag ett bra cv?

Att få med alla sina kompetenser – men hålla det kärnfullt. Det är den stora utmaningen, enligt Carolina Klockare Gullesjö, konsultchef på bemanningsföretaget Randstad som jobbar med rekrytering.

– Ibland får vi in cv:n som är tio sidor långa, och andra är jättekortfattade. Det viktiga är ju att man får med alla sina kompetenser. Och man behöver inte stirra sig blind på att det ska vara kompetenser som man har fått från arbetslivet. Det kan lika gärna vara från en utbildning eller något fritidsintresse som man sitter med hemma, säger hon.

ANNONS

LÄS MER:Expertens tips: Så höjer du din lön

LÄS MER:Så mycket mer tjänar killarna på ditt jobb

Hur långt ska ett cv vara?

– Det finns inget rätt eller fel svar. Men min personliga åsikt är att om det börjar närma sig fyra sidor, då kanske det är dags att börja korta ner. Kanske behöver man inte ta med något jobb som ligger långt bort i tid och som inte är så relevant för det man söker, säger Carolina Klockare Gullesjö.

Omid Rahmanian, jobbsökarexpert på Arbetsförmedlingen, har ett annat svar på samma fråga:

– Vi brukar säga max två A4, men ibland kan jag tycka att man ska hålla det till en. Om en arbetsgivare får in 200 ansökningar blir det många sidor att läsa, säger han.

LÄS MER:Här är branscherna som anställer i Göteborg just nu

CV-mall – med exempel på rubriker och innehåll

Så var börjar man? Överst på sidan kan du skriva ditt namn och kontaktuppgifter. Tänk på att ange ett telefonnummer som rekryteraren kan nå dig på.

Här är några förslag på rubriker som du kan ha i ditt cv: Arbetslivserfarenhet, utbildning, språkkunskaper, IT-kunskaper, övriga meriter, intressen och referenser.

Hur skriver jag arbetslivserfarenhet i mitt cv?

Under den här rubriken listar du dina tidigare anställningar. Vem var arbetsgivaren och hur länge jobbade du där? Ordna anställningarna efter tid, med den senaste överst. Ge också en kort beskrivning av dina arbetsuppgifter, ungefär som i exemplet nedan:

Sahlgrenska universitetssjukhuset, Göteborg (januari 2019-augusti 2020)

ANNONS

Sjuksköterska

Arbetet bestod huvudsakligen av medicinsk omvårdnad, exempelvis provtagning, medicinering och journalanteckningar, samt kontakt med anhöriga och administration.

Göteborgs stad (juni-augusti 2018)

Undersköterska på äldreboendet XX

Sommarjobbade som undersköterska på en demensavdelning. I arbetsuppgifterna ingick att hjälpa de äldre med exempelvis mat, hygien, sociala aktiviteter. I arbetsuppgifterna ingick också att ge medicin, lägga om sår och exempelvis ta temperatur eller blodtryck.

Porträttbild av Carolina Klockare Gullesjö, konsultchef på Randstad som jobbar med rekrytering.
Carolina Klockare Gullesjö, konsultchef på Randstad, menar att den stora utmaningen är att hålla sitt cv kärnfullt, utan att missa att ta med något viktigt.

Har man inget jobb kan man byta ut rubriken, tipsar Carolina Klockare Gullesjö.

– Då kan man skriva ”Erfarenhet” och ta upp andra saker. Kanske har man varit engagerad i någon förening, varit scoutledare eller gjort något projektarbete i skolan. Då kan man skriva det och berätta vad man lärde sig av det, säger hon.

Hur skriver jag utbildning i mitt cv?

Lista dina avslutade utbildningar, exempelvis på högskola eller gymnasium, eller kurser som är relevanta för jobbet du söker. Här kommer ett exempel:

Sjuksköterskeprogrammet, 180 hp. Göteborgs universitet (2016-2019)

Vård och omsorgsprogrammet, Angeredsgymnasiet (2013-2016)

Hur anger jag språkkunskaper i mitt cv?

Om du talar något annat språk, skriv det i ditt cv. Även om det inte är ett krav för tjänsten du söker så kan det vara meriterande. Ange också ungefär vilken nivå dina språkkunskaper ligger på. Till exempel:

Svenska: Modersmål.

Engelska: mycket goda kunskaper i både tal och skrift.

ANNONS

Spanska: Grundläggande kunskaper. Kan föra ett enklare samtal och läsa skriven text.

Hur anger jag IT-kunskaper i mitt cv?

Utgå inte ifrån att arbetsgivaren vet att du har kunskap i olika digitala verktyg och program som kan behövas i arbetet. Skriv till exempel:

Goda kunskaper i Microsoft Office och Adobe Photoshop.

Vilka övriga meriter ska jag ta med i mitt cv?

Här kan du exempelvis lista förtroendeuppdrag eller andra relevanta meriter. Exempel:

B-körkort

Fotbollstränare för ungdomslag (2014-2019)

LÄS MER:Så får du ekonomin att gå ihop som student

Ska jag skriva intressen i mitt cv?

Genom att lista några av dina hobbys i ditt cv kan du berätta för arbetsgivaren om andra kompetenser du har.

Har du spelat lagsport kan det hinta om att du är bra på samarbete, tycker du om att blogga säger det kanske något om dina skrivkunskaper. Gör ingen lång lista över alla dina intressen men ta med det som kan vara relevant.

Hur anger jag referenser i mitt cv?

Om jobbannonsen säger att du ska ta med ett visst antal referenser, gör det. I annat fall kan det räcka att skriva ”Lämnas på begäran". Glöm inte att förvarna dina referenser om att rekryterare kanske kommer att ringa.

Har du ingen tidigare arbetslivserfarenhet kan du exempelvis ange en lärare eller en handledare, som referens.

– Det kanske ändå finns någon som kan berätta för rekryteraren om du brukar komma i tid, om du är bra på att ta ansvar – helt enkelt någon som kan gå i god för att du är en person som de vill anställa, säger Carolina Klockare Gullesjö.

ANNONS

LÄS MER:Dina gamla prylar som är värda guld

Hur skriver jag ett bra personligt brev?

I det personliga brevet ska du presentera dig själv – och förklara varför du är rätt person för tjänsten. Därför behöver du anpassa det personliga brevet efter det specifika jobbet som du söker.

Fokusera på dina egenskaper och erfarenheter du har och håll brevet relevant. Det är också bra att visa i brevet att du har läst på om företaget. Förklara varför du vill jobba hos just dem.

– Man kan tänka såhär: ditt cv är din verktygslåda där du visar vad du har för verktyg. Och i det personliga brevet berättar du vad du har gjort med dina verktyg, säger Omid Rahmanian.

Är man osäker på det personliga brevet kan man dock jobba på sitt cv och kanske göra det lite personligare, enligt Carolina Klockare Gullesjö.

– Ditt cv är viktigare, med hästlängder. När jag får in en ansökan tittar jag alltid först på cv:et, och sen går jag vidare och tittar på det personliga brevet, om ett sådant finns, säger hon.

Det är också viktigt att tänka på att vara personlig – men inte privat.

– Jag tycker inte riktigt om att vi kallar det för personligt brev i Sverige – det borde snarare heta privat brev. Lirar du fotboll och är lagkapten och söker ett jobb som kräver ledarskapserfarenhet kan du skriva det. Men om du söker jobb som säljare är det inte så relevant för rekryteraren om du gillar att fjällvandra, säger Omid Rahmanian.

ANNONS

Carolina Klockare Gullesjö instämmer:

– Man får tänka efter, är den här informationen relevant för mitt arbetsliv? Det finns de som tar upp personliga tragedier som kanske har format dem, men som inte är så lämpliga att skriva i ett personligt brev. Eller så skiner det igenom att man är arg eller ledsen på sin tidigare arbetsgivare – det är ett big no-no, säger hon.

LÄS MER:Här är företagen i Göteborg där de anställda tjänar bäst

Ska jag ha med en bild i mitt cv och personliga brev?

– Den eviga frågan! Tidigare har jag sagt att det inte spelar någon roll så länge det är ett proffsigt foto. Men sen har jag insett att folk har förutfattade meningar, att man tillskriver personer karaktärsdrag utifrån hur de ser ut, säger Carolina Klockare Gullesjö:

– Jag minns en tjej som sökte jobb som lagerarbetare. Hon hade tidigare jobbat som fotomodell och hade en jättefin bild – men arbetsgivarna ville knappt träffa henne. De tänkte att hon var för snygg för att kunna hugga i och jobba hårt på ett lager. Så numera skulle jag nog säga att man ska skippa bilden och lägg fokus på innehållet.

Porträtt på Omid Rahmanian, jobbsökarexpert på Arbetsförmedlingen.
Omid Rahmanian, jobbsökarexpert på Arbetsförmedligen, menar att du kan ha med ett foto i ditt cv om du vill – arbetsgivaren kan troligen få veta hur du ser ut ändå genom att googla. Bild: Andreas Damgaard

Omid Rahmanian poängterar dock att vi lever i en digital värld, där arbetsgivaren förmodligen kan hitta bilder på dig ändå.

– Det är troligen inte svårt att få tag på en bild på dig – på Facebook eller Instagram eller var det nu må vara. Arbetsgivare googlar! Om du själv tar med ett foto har du makten att välja vilket de får se. Sen ska utseende såklart inte vara avgörande, det vore helt uppåt väggarna, säger han.

ANNONS

LÄS MER:Det borde du fixa med din ekonomi – innan du fyller 35

Cv och personligt brev på engelska

Om du söker jobb på internationella bolag, där HR-avdelningen kanske inte ens sitter i Sverige, kan du behöva ha ett cv på engelska också.

– När det gäller innehåll ska du tänka exakt samma saker som på svenska. Men om du inte är helt säker på engelskan, om svenska är ditt modersmål, är det väldigt viktigt att du låter någon annan läsa. Google Translate är mycket bättre idag än för fem år sedan men det kan bli tokigt ändå, säger Carolina Klokare Gullesjö.

Var särskilt noga med att titlar och utbildningar blir korrekt översatta.

Hur viktig är design och layout när jag skriver cv?

Designen kan vara viktig – särskilt om du söker ett jobb inom design. Då kan du nästan se ditt cv som ett arbetsprov. Men generellt är det innehållet du ska fokusera på.

– Men det är klart, om alla andra gör sina cv:n i Word och du gör en snygg design, då kommer ditt att sticka ut. Och ju mer proffsig känsla du kan förmedla, desto bättre. Men jag skulle lägga mer fokus på stavning och innehåll än på typsnitt, säger Carolina Klockare Gullesjö.

LÄS MER:Fem sätt att skapa din egen ”basinkomst”

Skriva cv – här är de vanliga misstagen att undvika

Nu har du kanske en idé om vad du ska tänka på när du sätter dig för att skriva ditt cv. Men vad ska man inte göra?

ANNONS

Omid Rahmanian på arbetsförmedlingen menar att det är lätt att missa slarvfel i sitt eget cv.

– När du har skrivit klart, ta en paus och titta sen på det igen. Eller be någon annan att läsa. Det sista man vill är att det ska bli stökigt eller att det har smugit sig in stavfel eller grammatiska missar, säger han.

Om man märker att det cv man använder inte fungerar och man inte blir kallad på intervjuer måste man ändra på något, säger Caroline Klockare Gullesjö:

– Man kan behöva ta ett steg tillbaka och felsöka sin process. Du kan alltid höra av dig till rekryteraren och fråga om de har tid, kan de snälla ta en titt på ditt cv och säga vad de saknade? Det är inte alltid man har tid att svara men personligen brukar jag försöka komma med något konstruktivt i alla fall.

Missa inte det senaste från GP Ekonomi!

Nu kan du få alla våra ekonominyheter, reportage och analyser som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Ekonomi. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

ANNONS