Mängder av personal insjuknar nu i covid-19, vilket påverkar både privata och offentliga arbetsgivare.
Mängder av personal insjuknar nu i covid-19, vilket påverkar både privata och offentliga arbetsgivare. Bild: Janerik Henriksson

Så hårt slår omikron mot arbetsplatserna

Den skenande omikronsmittan ställer till det för stora arbetsgivare. AB Volvo sätter in extra arbetspass och Göteborg stad efterlyser fler vikarier.
– Läget är ansträngt, skriver Tina Liljedahl-Scheel, HR-direktör för Göteborg stad.

ANNONS

Göteborgs stad, med cirka 55 000 anställda, varav större delen arbetar nära göteborgarna, drabbas hårt av omikronsmittan.

– Vi jobbar hårt med att bemanna sjukluckor och har behov av ytterligare vikarier, och ser gärna sökande till våra bemanningsenheter, skriver Tina Liljedahl-Scheel, HR-direktör för Göteborg stad, i ett sms.

LÄS MER:Omikron skapar extrema nivåer i sjukfrånvaron

Kommunen har ingen statistik för sjukskriven personal i realtid, den statistiken får man först en månad senare.

– Det gör att vi inte kan presentera några siffror för januari, men vi har indikationer på att den är hög. Läget är mer ansträngt i de brukarnära verksamheterna som äldreomsorg, funktionsstöd, förskola, skola och socialförvaltningarna, skriver hon.

ANNONS

LÄS MER:När all personal är sjuk – då stänger förskolorna

Extra arbetspass på AB Volvo

Hos lastbilsjätten AB Volvo konstaterar man också att det är höga smittal nu.

– Vi får ihop produktionen, men det är hög sjukfrånvaro. Men det är ingenting som inte kan hanteras. Lamporna lyser grönt i produktion, säger presschefen Claes Eliasson.

– Vi får ta in extra medarbetare och arbeta flexibelt. Det kan till exempel handla om att ordinarie anställda får arbeta extra pass.

Han konstaterar att det som varit en störning för företaget däremot varit den fortsatta halvledarbristen.

– Det är fortsatt låg visibilitet och ryckigt på komponentsidan, men vi har inte tagit några större stopp i produktionen sedan i början av andra kvartalet i fjol.

Hur ser beredskapen ut för ännu större smittal än nu?

– Hälsa och säkerhet är prioritet ett, det är det viktigaste. Men skulle alla vara sjuka blir det ju ingen produktion, men det blir ju lite teoretiskt.

LÄS MER:Expert: Utgå från att förkylning är omikron

Vaccination på arbetsplatsen

För att se till att medarbetare är skyddade för smittan har man denna vecka börjat vaccinera folk på arbetsplatsen.

– Ifall folk inte tagit sitt vaccin har man nu möjlighet att göra det på arbetsplatsen. Vi erbjuder dos tre för de som ska ta den, eller dos ett eller två om man av någon anledning inte tagit dem. Vi börjar med Skövde denna vecka och tar Göteborg nästa vecka.

ANNONS

Även Volvo Cars konstaterar att man har hög smittspridning på företaget, både bland arbetare i produktionen och bland tjänstemännen. Men enligt presstalespersonen Ben Foulds så har det inte påverkat produktionen i Torslanda. ”Mot bakgrund av den rådande situationen så ber vi våra kollegor att arbeta på distans där det är möjligt” skriver han och tillägger att för de som befinner sig på arbetsplatsen har man extra städrutiner och riktlinjer för social distansering.

Missa inte det senaste från GP Ekonomi!

Nu kan du få alla våra ekonominyheter, reportage och analyser som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Ekonomi. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP Ekonomis Alexander Piauger blickar ut i den finansiella världen och kommer med aktuella spaningar och lästips.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

ANNONS