Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/5

S-toppar säger nej till fastighetsskatt – bor själva i villor

Fastighetsskatten har blivit en brandfackla inom Socialdemokraterna. Flera starka distrikt, som Göteborg och Stockholm, vill återinföra den omdiskuterade skatten, medan partiledningen bestämt säger nej. När Stefan Löfven i förra veckan argumenterade mot en fastighetsskatt fick han stöd av S-toppar – som samtliga äger villor, enligt en kartläggning från Dagens Industri.

Trots en vilja bland flera tunga S-distrikt vill inte den S-ledda regeringen att verka för en ny fastighetsskatt. I en intervju med GP i våras varnade finansminister Magdalena Andersson att medborgarna skulle anse att skatten inte var ”legitim”, och i förra veckan gick statsminister Stefan Löfven ut på Facebook med ett liknande argument.

”Vi socialdemokrater kommer att fortsätta värna en trygg och långsiktig finansiering av sjukvården, äldreomsorgen och skolan men också se till att välja de vägar som samtidigt upprätthåller en hög legitimitet och folklig förankring för det sätt skatterna tas in.”, skrev statsministern.

Trots att Socialdemokraternas Stockholmsdistrikt har röstat ja till att verka för en progressiv fastighetsskatt gillade fem tunga S-riksdagsledamöter från Stockholm statsministerns Facebook-uppdatering, enligt Dagens industri.

Topparna: Inget egenintresse

LÄS MER: V-ledaren: 90-talets sparpolitik en zombie i regeringskansliet

LÄS MER: Vill ha ”gräddfil” för vaccinerade

Åsa Westlund, Serkan Köse, Ingela Nylund Watz, Markus Selin och Abraham Halef äger samtliga villor värda mellan 5 och 10 miljoner kronor i Stockholms-området, och skulle med andra ord samtliga drabbas ekonomiskt av en fastighetsskatt.

”Jag har samma uppfattning som partiordföranden och finansministern i den här frågan. Skatten riskerar att skapa stora problem för de som bor i områden där priserna lätt sticker iväg och inkomsterna inte gör det på samma sätt”, säger Ingela Nylund Watz till Di, och förklarar vidare att hon inte reflekterat över att en återinförd skatt skulle påverka henne.

Även Markus Selin och Serkan Köse, boende i Täby respektive Tumba, dementerar att det finns något egenintresse i frågan. Di har sökt Åsa Westlund och Abraham Halef utan resultat.

Föreningen Skattebetalarna har ett uträkningsverktyg som visar hur mycket mer villaägare skulle få betala i skatt för sin fastighet, med en återinförd fastighetsskatt. För Markus Selins villa i Täby skulle exempelvis skatten öka med cirka 70 000 kronor per år, skriver Di.

Missa inte det senaste från GP Ekonomi!

Nu kan du få alla våra ekonominyheter, reportage och analyser som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Ekonomi. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.