Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Statsminister Stefan Löfven vänder sig mot S-kraven på en ny fastighetsskatt.  Bild: Nils Petter Nilsson
Statsminister Stefan Löfven vänder sig mot S-kraven på en ny fastighetsskatt. Bild: Nils Petter Nilsson

Stefan Löfven ratar S-kravet på ny fastighetsskatt

Flera tunga S-distrikt, däribland Göteborg, kräver en ny fastighetsskatt, något som kritiserats av borgerliga politiker och opinionsbildare.
Nu ansluter sig Stefan Löfven till den skaran – och sågar förslaget.
"Vi ska inte ha någon ny fastighetsskatt. Vanligt folk ska aldrig behöva oroa sig för att behöva gå från hus och hem”, skriver statsministern på Facebook.

Förslaget om att införa en ny fastighetsskatt har fått stöd av flera socialdemokratiska distrikt i landet. Tidigare under våren fattade bland annat de tunga S-distrikten i Skåne och Stockholms stad beslut om att driva frågan på Socialdemokraternas partikongress i höst.

För några veckor sedan beslutade även Socialdemokraterna i Göteborg att göra samma sak som en växande skara S-distrikt.

– Det finns en bred uppslutning i partiet för den modell som vi föreslår, sa Mattias Jonsson, riksdagsledamot och ordförande för Socialdemokraterna i Göteborg

LÄS MER: S i Göteborg kräver ny fastighetsskatt

Förslagen från de tunga S-distrikten har framförallt kritiserats från höger, av borgerliga politiker samt opinionsbildare.

Så sent som i förra veckas sade ledarna för M och KD, Ulf Kristersson och Ebba Busch, att de kommer att försöka riva upp en ny fastighetsskatt om den införs.

LÄS MER: KD och M lovar ta strid mot fastighetsskatt

Löfven: Handlar om löntagares rädsla

Nu får kritikerna från höger även stöd från Stefan Löfven. Statsministern kritiserar S-distriktens krav. Han anser att det handlar om en orättvis skatt som riskerar att slå fel.

"Vi ska inte ha någon ny fastighetsskatt. Vanligt folk ska aldrig behöva oroa sig för att behöva gå från hus och hem om det område de bor i blir populärt. Det är ett faktum att inga pensionärer, snickare, handelsanställda, undersköterskor eller vårdbiträden får mer pengar på kontot för att nya grannen köpt dyrt” skriver han.

Löfven fortsätter:

"Kritiken mot fastighetsskatten handlar inte om viljan att bidra till det gemensamma, utan om löntagares rädsla för att behöva lämna sitt hem.”

Jonsson: ”Det var lite väntat”

Göteborgsdistriktets ordförande Mattias Jonsson är dock inte förvånad över Löfvens uttalande. Han menar att statsministern egentligen bara kommunicerar ut partiets tidigare beslutade hållning i frågan, vilket grundar sig i två tidigare kongressbeslut som sagt nej till införande av en fastighetsskatt.

– Jag är inte jätteförvånad och det var lite väntat, säger Mattias Jonsson.

Mattias Jonsson (S) under Socialdemokraternas distriktsårskongress 2019. Bild: Anders Ylander
Mattias Jonsson (S) under Socialdemokraternas distriktsårskongress 2019. Bild: Anders Ylander

Samtidigt understryker han att Stefan Löfvens uttalande inte ändrar Göteborgsdistriktets hållning i frågan, vilket handlar om införandet av en ny form av fastighetsskatt med ett tak som ska göra att den slår mer rättvist.

– Vi vill inte tillbaka till den som fanns. Det är också det som gör att frågan skapar en stark polarisering. Det gör det lätt för andra partier att säga att vi vill tillbaka till den gamla fastighetsskatten och att det skapar en skattechock, men det är inte vad vi föreslår, säger han.

Jonsson menar att man ser fastighetsskatten som en del av en större skattereform, men inriktning på ökade kapitalskatter.

– Det viktigaste är att vi hittar vägar framåt för att ha råd och stärka vår välfärd, genom att fler kan vara delaktiga och ge mer. Det är inget självändamål i sig att vi ska driva för en fastighetsskatt, utan vi ser det som en möjlighet i en del av en större skatteöversyn, säger han.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.