Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Svenskarna köpte julklappar för 21 miljarder förra året. Många vill dock dra ner på sina julklappskostnader. Bild: Gorm, Kallestad
Svenskarna köpte julklappar för 21 miljarder förra året. Många vill dock dra ner på sina julklappskostnader. Bild: Gorm, Kallestad

Så pressar du julkostnaderna – och slipper klappstressen

I fjol köpte svenskarna julklappar för hisnande 21 miljarder kronor – runt 2 600 kronor per vuxen. Det finns dock enkla knep för att pressa kostnaderna utan besvikna barn och falnande julstämning som resultat.

Önskan om att slippa julklappspressen återkommer i undersökning efter undersökning. När Novus i fjol frågade om svenskarnas julplaner uppgav en fjärdedel att de vill dra ner på klappkostnaderna. Hälften hade dessutom tvingats köpa julklappar på avbetalning, för lånade pengar. Men det kan vara svårt att få alla inblandade vänner, släktingar och familjemedlemmar att gå med på slopad julklappsutdelning.

– Det är fruktansvärt svårt att hantera andras förväntningar – jag vet många som brottas med det här. För min del är det inte längre något problem, vår familj fasade ut julklappar till de vuxna naturligt för några år sedan. Mina syskonbarn får varsitt kuvert med pengar eller biobiljetter, men aldrig prylar av oss, säger minimalisten Sofia Brolin.

Rådet: Trappa ned över tid

Hon har gått från storshoppare till att inte vilja ha några mer saker hemma – och nöjer sig i juletider med att tända några extra ljus för att få det julstämning.

Sofia Brolin tipsar om att i god tid ta upp julklappsfrågan med släkt och vänner - och kanske trappar ner julklappsutdelningen över tid.

– Du kan föreslå att ni sänker kvoten något i år eller gå över till exempelvis julklappsspelet. Du kan också välja att ge bort något som lirar med dina värderingar – som en korg med mat, en utflykt eller ett biobesök tillsammans. Man får hitta sitt egna sätt att glida ifrån det, säger Sofia Brolin.

Här nedan kan du se fyra tips på alternativa sätt att tänka kring julklapparna.

Bild: FREDRIK SANDBERG / TT
Bild: FREDRIK SANDBERG / TT

Spela julklappsspelet

I stället för att alla i släkten eller familjen köper flera julklappar var till varandra kan man spela julklapps-spelet. Då bestämmer ni, helst i god tid innan jul, att alla till exempel ska köpa en eller två julklappar var för max 100 kronor styck. Sedan lägger ni dem i en hög på bordet och tar fram en tärning och eventuellt ett timglas eller mobilens timer - och börjar spela om paketen. Reglerna kan man anpassa efter egen smak – spela om vem som får välja paket först eller ställ klockan på 30 minuter och låt bara dem som slår en sexa ta ett paket antingen från högen eller från någon annan runt bordet. När klockan ringer slutar spelet och alla får behålla paketen de spelat ihop. För att behålla julfriden kan de som spelat ihop många paket dela med sig till dem som inte varit lika lyckligt lottade.
Bild: Gorm
Bild: Gorm

Dra lott om vem ni ska köpa till.

Många vuxna, med väldigt specifika önskemål, i familjen eller släkten? Samla alla någon månad innan jul, skriv ned alla namn på varsin lapp och lägg dem i en burk. Låt alla dra varsin lapp - det namnet du får är den i familjen du ska fixa julklapp åt. För tydlighetens skull kan man också bestämma hur mycket klapparna får kosta. Ett bra sätt att köpa mindre, men bättre anpassat till mottagaren.
Bild: Gorm
Bild: Gorm

Köp bara till barnen.

Vuxna människor varken behöver eller blir faktiskt speciellt överraskade eller euforiska av julklappar. Barn fungerar som bekant på ett helt annat sätt - om du vill skapa mest glädje för pengarna på julfesten är det därför nästan alltid bäst att lägga resurserna på små julklappar till barnen du firar jul med.
Bild: Erik Simander/TT
Bild: Erik Simander/TT

Satsa på second hand

"Det återvunna plagget" - det var Årets julklapp i fjol, enligt branschorganisationen Svensk Handel. Acceptansen för att få använda saker under granen blir allt högre bland svenskarna. På bilden ovan har Pernilla Wahlgren och dottern, den inflytelserika influencern Bianca Ingrosso anordnat loppis. Om du letar efter julklapparna second hand får du oftast mer unika prylar till betydligt lägre pris än i den traditionella handeln. Det gäller dock att vara ute i god tid och även ha tid över för själva sakletandet.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.