Så får du pengaflyt i årets fattigaste månad

Januari är värstingmånaden för ekonomin i många hushåll. Men få inte panik om pengarna börjar ta slut – det finns massor av saker som är lätta att fixa för att förbättra ekonomin snabbt.

ANNONS
|

Att januari ses som årets värsta utgiftsmånad efter alla helger, julklappar, reor och resor är ett välkänt faktum. I en del familjer är plånboken på väg att gapa tom när det är flera veckor kvar till nästa lön. Men få inte panik och rusa iväg och ta dåliga konsumtionslån till skyhög ränta hos nischbanker. Då är det bättre att använda bankens kreditkort, men att se till att betala på fakturans förfallodag.

LÄS MER:Så får du pengarna att räcka under småbarnsåren

LÄS MER:Sparekonomen: Var inte rädd för att pruta på boräntan

Om man sitter i klistret

Håll huvudet kallt för det finns en rad saker man själv kan göra för att trampa på utgiftsbromsen.

– Om man verkligen sitter i klistret och behöver hitta akuta lösningar är det första att införa ett allmän köpstopp, vilket innebär att bara det mest nödvändiga får inhandlas, som mat och medicin och absolut ingenting annat. Inget chips, godis eller vin. För detta handlar om att leva på husmanskost, basmat, säger Arturo Arques, privatekonom på Swedbank.

ANNONS

Enligt en undersökning från Konsumentverket äter en svensk barnfamilj för nära 5 000 kronor per månad. Det är ofta en av de största utgifterna hos barnfamiljer.

– Här kan man bli ännu mer prismedveten när man handlar livsmedel och göra en ordentlig inköpslista. Man ska aldrig vara hungrig när man går och handlar, och ta inte med barnen heller. Håll dig till listan och köp ingenting annat, säger Arturo Arques.

Det finns mycket pengar att spara på genom att fingranska butikskedjornas erbjudanden.

Studentklassikern – matlådan

– Här finns en annan studentklassiker som man också kan hålla sig till – matlådan. Med en sådan kan man spara 1 000 till 1500 kronor per månad, säger han.

Köp in större mängd mat och gör storkok och frys in.

Januari är också en utmärkt månad att laga mat på det man har kvar i frysen och skafferiet. Om man vill göra det ännu trevligare under de fattiga, kalla januarihelgerna kan man ha knytkalas med grannar, matlag och släktingar.

Underskatta aldrig dina gömmor

Behöver man få loss ännu mer kontanta medel för att betala räkningar är det bra att gå igenom alla sina förråd och gömmor och se om det finns saker som du kan sälja.

– Underskatta inte det. Det finns undersökningar som visar att en genomsnittsfamilj har saker för ungefär 20 000 kronor, som man glömt bort eller inte använder längre. Lägg ut de sakerna på olika säljsajter. Det är oftast väldigt praktiskt och går snabbt att omsätta om man sätter rätt pris, säger Arturo Arques.

ANNONS

Andra saker man kan göra för ett snabbt resultat är att ställa bilen och åka kommunalt, om det är möjligt.

Vissa arbetsgivare kan ge ett litet förskott, eller jobba extra och se till att få betalt direkt.

Och i värsta fall kan man förhandla med fordringsägare om lite anstånd på räkningen.

Koppla greppt – gör en budget

Enligt Swedbanks undersökningar har 14 procent av befolkningen ett sparkapital som är mindre än 10 000 kronor. En fjärdedel har ett sparkapital på 10 000 till 100 000 kronor. Klyftorna mellan de som har och inte har kapital att vila på, har vuxit på senare år.

När man väl lyckats ta sig igenom tuffa januari kan det vara en bra tid att koppla greppet och få koll på sina utgifter och sin ekonomi.

– Nyckeln till framgång handlar om planering och disciplin. En budget är ett sätt att få överblick. För har man ingen koll, kan man inte påverka ekonomin. Så skaffa dig koll. Det finns jättemånga bra appar och digitala verktyg som enkelt hjälper dig att se dina utgifter och att göra en budget, säger Arturo Arques.

Men man måste hålla sig till budgeten, det är det som är disciplinen.

Saker som man kan göra för att minska kostnaderna på lite längre sikt och som kommer att ge genomslag i ekonomin efter några månader är att:

ANNONS

• se över alla dina abonnemang för tv-kanaler, mobiler, tidningar och säg upp dem som är onödiga

• ser över dina ströinköp. En kaffe från en kafékedja på vägen till jobbet drar snabbt iväg till hundratals kronor per månad. Samma sak med snabbmat på gående fot på väg till kvällskursen eller träningen.

• kolla hur hög bolåneränta du har, gå in på Compricer och jämför. Är den för hög ring upp banken och förhandla ner den.

• ser över räntan på dina sparkonton och jämför med nischbankerna, men se till att de har insättningsgaranti.

• Vänta med ett köp i 48 timmar när du vill köpa något dyrare.

– Man kan tycka att det låter korkat första gången man hör det, men det är faktiskt ett klokare råd än vad man tror. Sov på saken. I synnerhet om du är lite tveksam, ge dig själv lite tid att tänka efter före, säger Arturo Arques.

Fakta: Smarta saker som hjälper dig att spara pengar

I dag finns det en rad sajter som hjälper allmänheten att hitta billig mat.

I appen Matpriskollen får man lätt en överblick på butikers extrapriser och erbjudanden + recept.

Sajten Tiendo.se fungerar på ett liknande sätt, där alla stora livsmedelskedjors erbjudanden finns samlade.

Hos Gratisprinsessan.se finns en rad gratiserbjudanden och rabatter.

Smarta recept för små plånböcker:

Facebook/Studentkrubb

Undetian.com

skippanudlarna.com

koket.se/billig mat

tasteline.com/billig mat

ica.se/recept/billiga-veckan

arla.se/veckomatsedlar/budget

De flesta av storbankerna har budgetappar där kunderna kan ha koll på inkomster, utgifter, lån och sparande.

Därtill finns det en rad smarta appar och digitala verktyg för att hålla koll på privatekonomin:

Pennies, TINK, Mina Utgifter, Cash Chaeck, Collector Betalkoll, Sparlabbet, Dreams, Spara kvittot, Mint, Mina Tjänster

I appen Mina Tjänster kan du samla och hålla koll på alla abonnemang.

(OBS! Läs det finstilta noga och se om tjänsterna säljer vidare dina uppgifter)

Så sparar du in på klädkontot i januari:

Klädbytardag på Frilagret den 18 januari kl. 12.00 - 17.00

Och här kan du låna fritidsutrustning till barnen:

Fritidsbanken, Plikta Slottskogen

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS