Rekordhöga varseltal – värst i Stockholm

Varslen om uppsägningar når nivåer som aldrig tidigare skådats. Nu varslas nästan lika många under en vecka som under en hel månad när finanskrisen härjade som värst, men Västra Götaland är inte alls så påverkat som Stockholm. Ännu.

ANNONS
|

– Vi har rekordhöga varsel i mars. Det här är de högsta siffrorna vi har sett någonsin, säger Arbetsförmedlingens analyschef Annika Sundén.

Hon jämför med både bankkrisen i början av 1990-talet och finanskrisen.

– Men det är också viktigt att komma ihåg att de här två kriserna, 90-talskrisen och finanskrisen, är av en helt annan karaktär.

Under förra veckan varslades 18 433 personer om uppsägning, vilket kan jämföras med 13 700 veckan före det, enligt Arbetsförmedlingens statistik. Normalt ligger antalet under 1 000 per vecka eller runt 3 000 per månad.

Analyschef Annika Sundén under Arbetsförmedlingens pressträff.
Analyschef Annika Sundén under Arbetsförmedlingens pressträff. Bild: Claudio Bresciani/TT

”Mycket allvarligt läge”

Totalt under mars har därmed hittills 36 800 personer varslats om uppsägning, vilket kan jämföras med de högsta nivåerna under finanskrisen hösten 2008 då knappt 20 000 varslades som mest under en månad.

ANNONS

”Det är ett mycket allvarligt läge, både globalt och i Sverige", skriver arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S) i en kommentar och fortsätter:

"Ytterligare åtgärder kommer att behövas. Samtidigt kommer inte skattebetalarna kunna rädda alla företag och alla jobb, hela samhället kommer att påverkas av krisen".

Arbetsförmedlingens generaldirektör Maria Mindhammar tillägger att alla varsel inte alltid leder till uppsägningar.

– Vi vet ju också att regeringen har kraftfulla paket nu, för att rädda jobben i Sverige, säger Mindhammar.

LÄS MER:Sista dagen med gänget – nu går bilarbetarna hem

LÄS MER:Volvo Cars stoppar produktionen i Sverige

Personer berörda av varsel eller uppsägningar under mars i de större regionerna

Stockholms län 20 576

Västra Götalands län 5 967

Skåne län 2 137

Riket totalt 36 800

Källa: Arbetsförmedlingen

Stockholm och krogar värst drabbade

Hon beskriver ökningen av inskrivna på Arbetsförmedlingen som i linje med prognos.

– Men visst är det så att vi laddar för att se en ökad arbetslöshet i Sverige.

Det är allra värst i hotell- och krogbranschen. Regionalt har drygt hälften av varslen landat i Stockholmsområdet. Stockholms län står för 56 procent av varslen, medan Västra Götaland stod för drygt 16 procent av varslen – det kan jämföras med befolkningsandelarna där huvudstadslänet har 23 procent av Sveriges befolkning medan denna region har drygt 16 procent.

– Det är privat tjänstesektor som påverkas. Det här är en kris som påverkat hushållens konsumtion. Hushållens konsumtion har i princip avstannat, säger Annika Sundén.

Det gör att de flesta varsel, nästan 40 procent, kommer från hotell- och restaurangbranschen.

ANNONS

Bemanningsbranschen drabbas också hårt, men även transport och handel, enligt Sundén.

– Vi har inte sett att det handlat om industrin i samma omfattning, säger hon och säger att det verkar som att det inom industrin oftast handlar om permitteringar i stället för varsel.

LÄS MER:Här får företag sänkt hyra under coronakrisen – bostadsföreningar stöttar

LÄS MER:Börsbolags utdelning problem när de permitterar

Läget kan vara ännu värre

Men Svenskt Näringsliv tror läget är ännu värre än siffrorna visar.

"Den dramatiska ökningen av antalet nya arbetssökande visar hur allvarligt läget är. Givet den bild vi har av den svåra situationen i företagen gör vi bedömningen att läget kan vara ännu allvarligare än vad som förmedlas i Arbetsförmedlingens statistik. Nu måste vi hindra att livskraftiga jobb och företag slås ut", skriver Svenskt Näringslivs vd Jan-Olof Jacke i en kommentar.

Om inte jobb och företag räddas riskeras långvarig massarbetslöshet, enligt Jacke och fortsätter:

"Därför behövs mer kraftfulla åtgärder. Att inte göra rätt saker nu kommer att leda till ännu högre kostnader framöver".

Arbetslösheten börjar nu också stiga påtagligt. Förra veckan skrev drygt 14 200 personer in sig som nya arbetssökande hos Arbetsförmedlingen, enligt myndighetens veckostatistik. Veckan dessförinnan var det drygt 12 100 arbetssökande.

Antalet nyinskrivna arbetssökande är därmed mer än dubbelt så många som de brukar vara vid motsvarande tidpunkt på året.

Antalet öppet arbetslösa hos Arbetsförmedlingen ligger på nästan 211 000 personer, mot 180 000 motsvarande vecka 2019.

ANNONS

LÄS MER:Tusentals jobb hotas i Göteborgsregionen

Fakta: Historisk varseltopp

Månader med flest varsel genom tiderna i Sverige:

Mars 2020 – 36 800

November 1992 – 22 217

Juni 1992 – 21 379

Oktober 1992 – 19 999

November 2008 – 19 907

Källa: Stockholms handelskammare

Missa inte det senaste från GP Ekonomi!Nu kan du få alla våra ekonominyheter, reportage och analyser som en liten notis direkt till din telefon.Klicka på följ-knappen här intill vid taggen Ekonomi!

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS