Bekymrad. Krögaren Lasse Hedman intygar att ekonomin är tuff för småföretagare under krisen. Bostadsföreningar i området stöttar genom att sänka hyran.
Bekymrad. Krögaren Lasse Hedman intygar att ekonomin är tuff för småföretagare under krisen. Bostadsföreningar i området stöttar genom att sänka hyran. Bild: Privat

Här får företag sänkt hyra under coronakrisen – bostadsföreningar stöttar

Bostadsrättsföreningen Terra Nova på Eriksberg i Göteborg halverar hyran för att stödja företagarna i kvarteret.
– En fantastiskt fin gest, det är så illa nu att inkomsterna knappt täcker en kocklön, säger Lasse Hedman som har två restauranger i området.

ANNONS
|

Eriksbergs Samverkansförening vädjade nyligen till bostadsrättsföreningarna i området att sänka hyran för småföretagare.

– En av de boende här kom med idén. Han skickade ett mejl till oss där han skrev att bostadsrättsföreningarna, som sitter på många av företagens lokaler, också har en schysst ekonomisk situation, säger Claes Erlandsson, informationsansvarig på Eriksbergs Samverkansförening.

Nappade direkt

Kort därefter skickade samverkansföreningen ut information till sina medlemmar där bland annat tillfälliga hyressänkningar och senarelagda betalningar föreslogs.

– Bäst är om lösningarna är individuella. Vissa företag kan vara väldigt påverkade av situationen och vissa lite mindre, Claes Erlandsson.

LÄS MER: Tusentals jobb hotas i Göteborgsregionen

ANNONS

En av bostadsrättsföreningarna, Terra Nova, nappade direkt – och fick snabb respons. Bland föreningens hyresgäster finns flera småföretagare, en frisör, ett glasskafé och en restaurang.

Företagarna var mycket tacksamma – och överraskade

– Jag kom med beskedet till företagarna efter senaste styrelsemötet. De var mycket tacksamma – och överraskade, säger Lennart Bernram, ordförande i föreningen Terra Nova.

En fin gest

Lasse Hedman, som driver restaurangen Tapas by river hyr av Terra Nova.

– Att föreningen halverar hyran under två månader betyder förstås en del för ekonomin. Men framför allt är det en fin gest som visar att man bryr sig och sätter värde på att ha levande företag i området, säger han och fortsätter:

– Vi har också haft flera av de boende i föreningarna som insett vikten av att stötta sina lokala företagare, de har kommit för att äta eller valt att ta med mat hem, säger han.

LÄS MER: Nödrop från butiker i Haga

Lasse Hedman stämmer in i bilden av att coronakrisen slagit hårt mot krögarna.

– Här kör vi fortfarande med luncher, men har totalt tappt runt 60 procent, säger han.

Det finns de som mer eller mindre klappat igen — och det kommer att smälla till på fler håll framöver

Har det väldigt tufft

Från kolleger i branschen får han dagligen vittnesmål om att många krögare har det riktigt tufft i coronasmittans spår.

– Det finns de som mer eller mindre klappat igen — och det kommer att smälla till på fler håll framöver, kanske med konkurser som följd. En konkurs får ju inte bara personliga konsekvenser – det kan ju med lång utredningstid också ta tid innan en ny aktör kan komma in i lokalen, säger han.

ANNONS
Lasse Hedman, restaurangägare på Eriksberg, välkomnar stödet från bostadsrättsföreningar.
Lasse Hedman, restaurangägare på Eriksberg, välkomnar stödet från bostadsrättsföreningar. Bild: Privat

Reaktionerna från boende i Eriksbergsområdet har varit positiva. Informationen från samverkansföreningen publicerades på föreningens Facebooksida och har delats av flera i området – och ytterligare en bostadsrättsförening har beslutat om halvering av hyran för sina företag.

Det är många avbokningar – och det är inte många som vågar beställa framåt eftersom allt är så ovisst

Terra Novas hyressänkning gäller i första hand under två månader.

LÄS MER: Så många småföretag kan tvingas varsla

– Vi gör vad vi kan för att stötta. Vi får se hur länge krisen fortsätter, det vet vi ju inte, säger ordförande, Lennart Bernram.

Täcker knappt en kocklön

Lasse Hedman driver även en annan restaurang på Eriksberg.

– Där är tappet ännu större på grund av krisen. Vår inriktning där har till stor del varit beställningar från företag. I rådande läge är det många avbokningar – och det är heller inte många som vågar beställa framåt eftersom allt är så ovisst. Det påverkar förstås ekonomin, säger han.

Lasse Hedman betonar vikten av stöttning från samhället och enskilda för att de små företagen inte ska ta för mycket stryk.

– Man kan stötta på olika sätt och det känns väldigt bra att ha det stödet i ryggen nu när ekonomin påverkas så snabbt. Jag menar, det får vi in täcker ju knappt en kocklön, säger han.

Missa inte det senaste från GP Ekonomi!

Nu kan du få alla våra ekonominyheter, reportage och analyser som en liten notis direkt till din telefon.

Klicka på följ-knappen här intill vid taggen Ekonomi!

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS