72 procent av småföretagarna, oberoende bransch, ser en vikande försäljning.
72 procent av småföretagarna, oberoende bransch, ser en vikande försäljning. Bild: Stina Stjernkvist/TT

30 procent av småföretagen kan tvingas varsla

30 procent av landets småföretagare kan inom kort tvingas att säga upp personal på grund av coronakrisen, visar Vismas Affärsbarometer.
– Nedgången i framtidstro är massiv, säger Henrik Salwén, vd för Visma Advantage.

ANNONS
|

90 procent av svenska små- och medelstora svenska företag påverkas av coronakrisen, och nära hälften av dem kommer inom kort att tvingas att säga upp personal, visar It-koncernen Vismas Affärsbarometer där 1 538 små- och medelstora företag deltagit.

LÄS MER:Kris i Haga – butiker hotas slås ut av smittan

LÄS MER:Nattklubben Valand i rekonstruktion

– Företagens syn på framtiden har kraftigt försämrats på väldigt kort tid. Nedgången i framtidstro är massiv och sträcker sig över hela landet och i stort sett alla branscher. Vi har aldrig sett något liknande. Det är viktigt att vi förstår allvaret i situationen och att alla motåtgärder sätts in för att hjälpa företagen. Och det måste göras snabbt, säger Henrik Salwén, vd för Visma Advantage.

ANNONS

Ännu har majoriteten av företagen, 56 procent, inte vidtagit några åtgärder mot att verksamheten skadas, men nära en tredjedel har fattat beslut om personalåtgärder.

Bara drygt 10 procent har fått nya affärsmöjligheter på grund av coronakrisen.

Den viktigaste hjälpen från staten för att motverka krisen är någon form av lönebidrag tycker 44 procent av småföretagen.

Stödpaket för småföretagen

Under onsdagen aviserade finansminister Magdalena Andersson (S), ett nytt krispaket på nära 40 miljarder kronor för att hjälpa småföretagen.

I krispaketet som förhandlades fram tillsammans med Centern och Liberalerna, sänks arbetsgivaravgifterna kraftigt för mars, april, maj och juni.

Nedsättningen ska gälla för högst 30 anställda och för den delen av lönen som inte överstiger 25 000 kronor. Men ålderspensionsavgiften ska betalas.

Paketet innehåller också ett statligt stöd på fem miljarder kronor för att få ned kostnaderna för restauranger och butikers lokalhyror.

För att småföretag också lättare ska kunna få lån föreslås en statlig lönegaranti, med en ram på 100 miljarder kronor. Det innebär att staten garanterar 70 procent av nya lån från bankerna till företag som fått problem på grund av det nya coronavirusets följder, men i övrigt är livskraftiga, skriver TT.

Företagen som drabbats ska också kunna få anstånd med momsinbetalningar och eventuella skattelättnader via en periodiseringsfond.

ANNONS

De nedsatta arbetsgivaravgifterna och hyresstödet gäller till och med juni.

Från Företagarna välkomnar man krispaketet och ser det som ett steg i rätt riktning – men det behövs mer.

− Genom att rikta insatserna till de mindre företagen kommer dagens krispaket troligen bidra mer till att underlätta för företagen, än de åtgärder som vi sett hittills. Givetvis hoppas vi och tror att regeringen har beredskap för ytterligare åtgärder om det kan komma att behövas, säger Günther Mårder, i ett uttalande.

Från Svensk Handel är man speciellt glad över hyresstödet till butiksägare.

- Att regeringen agerar för att snabbt minska butikshyrorna är välkommet. Läget är akut och att snabbt få ned handlarnas kostnader är helt nödvändigt för att försöka parera den akuta kris som många butiker går igenom, säger Karin Johansson, vd på Svensk Handel.

LÄS MER:Krisande bolag rusar till Almi för stödlån

Missa inte det senaste från GP Ekonomi!

Nu kan du få alla våra ekonominyheter, reportage och analyser som en liten notis direkt till din telefon.

Klicka på följ-knappen här intill vid taggen Ekonomi!

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS