Polis demolerar bitcoin-datorer – med ångvält

Under våren hittades över 1 000 datorer som producerar bitcoin i samband med ett tillslag på ön Borneo. Nu har malaysisk polis förstört maskinerna på ett nyskapande sätt – genom att köra över dem med ångvält.

ANNONS
|

Totalt hittades 1 069 datorer anpassade för att utvinna bitcoin under tillslag på den malaysiska delen av ön Borneo. Polisen agerade efter ett tips och gjorde sex separata räder mellan februari och april i år.

Datorerna, värda motsvarande över 10 miljoner svenska kronor, slukade enorma mängder el.

LÄS MER:Kryptofrossan fortsätter när Ethereum och Bitcoin faller

– Kryptoutvinnarna stal elektricitet, säger polischefen Hakemal Hawari och uppger att sex personer nu har dömts för elstöld till ett värde av runt 17 miljoner kronor.

– Deras handlingar är farliga för liv och egendom då de kan orsaka strömavbrott, tillägger han.

Bitcoin slukar fossil energi

För att bli av med problemet bar polisen ut datorerna till en parkeringsplats nära polisstationen och körde över dem med ett ångvält, skriver CNBC.

ANNONS

Att "bryta" bitcoin, det vill säga skapa nya digitala pengar, innebär en komplicerad och energikrävande dataprocess.

LÄS MER:Rånades på bitcoin för miljoner – i hemmet

I maj meddelade Elon Musk att man inte längre accepterade bitcoin som betalning för Teslabilar, då brytningen kräver stora resurser av fossila bränslen. Beskedet kom efter att han så sent som i februari öppnat för denna möjlighet.

I juni öppnade han dock för bitcoinbetalningar i framtiden, förutsatt att framställningen blir mer miljövänlig.

Att bryta bitcoin är lukrativt. I dagsläget är en bitcoin värd mer än 280 000 svenska kronor. I april var den värde nära det dubbla, och Musks besked har bidragit till fallet.

Missa inte det senaste från GP Ekonomi!

Nu kan du få alla våra ekonominyheter, reportage och analyser som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Ekonomi. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS