Sam Altman är sannolikt den hetaste tech-vd:n just nu och har hamnat i strålkastarljuset de senaste två åren efter att hans bolag, Open AI, har lanserat tjänsten Chat GPT, en artificiell intelligens som bygger på så kallad generativ AI och anses vara ledande i ambitionerna på att skapa en mer generell AI.
Nu rapporterar Wall Street Journal att Altman senaste initiativ handlar om att rita om kartan för världens halvledarindustri – som är helt avgörande industrin inte bara för it-prylar utan även för mobiler, hemelektronik, bilar, hushållsapparater – och allt som innehåller elektrisk teknik i dag. Taiwan och Sydkorea är tunga länder inom denna industri.
Fakta: Halvledare
Grundbetydelsen av halvledare är de material, som till exempel kisel, som ligger mitt emellan ledande material och isolatorer som saknar ledande förmåga.
På grund av materialens egenskaper har de en stor betydelse inom elektroniken med komponenter som dioder och transistorer som är delar av datorchipp.
I en överförd mening betyder halvledare – på engelska ”semiconductor” – också de elektriska komponenter som halvledarmaterialen används i, som ingår i de datorchipp som finns i mobiler, datorer, bilar med mera.
Hisnande stora summor
Men Altman är nu, enligt källor med insyn som WSJ hänvisar till, på jakt efter massiva investeringar för att bygga upp enorma industrianläggningar för produktion av halvledare och datorchipp. Mer specifikt är det grafikchipp, så kallade GPU:s, som är en bristvara inte minst för datorer som ska hantera AI-tjänster av den typ Open AI utvecklar. En ledare inom grafikchipp idag är amerikanska Nvidia som bland annat gör datorenheterna till nästa generations självkörande bilar och lastbilar från Volvo Cars och AB Volvo.
Enligt WSJ så handlar det om hisnande 5 till 7 biljoner dollar som Altman söker bland investerare, bland annat i Förenade Arabemiraten och även andra regeringar och företag runtom i världen. Det motsvarar summor på mellan drygt 52 000 miljarder och drygt 73 000 miljarder kronor. Summan är högre än många stora ekonomiers sammanlagda statsskulder, konstaterar WSJ, eller mer än det samlade värdet av världens högst värderade bolag ihop – Apple och Microsoft.
Kan rita om den säkerhetspolitiska kartan
Skulle Altman lyckas och produktionsanläggningarna förläggas i USA, skulle industrin förändras i grunden och USA skulle säkerhetspolitiskt får ett övertag mot Kina som i dag gör anspråk på Taiwan. Altman ska dock också vara i samtal med den stora chipptillverkaren i Taiwan, TSMC, enligt WSJ, ett bolag som tidigare konstaterat att det är dyrt och svårt att hitta kompetens i USA för dylika anläggningar.
Skulle de ambitiösa planerna bära frukt skulle den brist på halvledare som uppstod under pandemin kunna bli ett minne blott.
I Altmans extremt ambitiösa plan handlar det också om att bygga ut energisektorn, så att det inte blir flaskhalsar kring elproduktion för de mycket energikrävande servrar som AI-tjänster kräver.
Den amerikanska affärstidningen WSJ konstaterar lakoniskt att det dock innebär ”en utmaning” att hitta sådana enorma summor att investera för.
LÄS MER:Altman: Ny AI kommer att skapa obehag
LÄS MER:Open AI:s svar på stämning: Tidning manipulerade
LÄS MER:Så blir världen 2024 – enligt GP:s ekonomiredaktion
Missa inte det senaste från GP Ekonomi!
Nu kan du få alla våra ekonominyheter, reportage och analyser som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Ekonomi. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.
Anmäl dig till vårt nyhetsbrev
GP Ekonomis Ida Johansson och Alexander Piauger förklarar och analyserar privatekonomi och kommer med aktuella spaningar och lästips.
För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.