Getinge AB. Arkivbild.
Getinge AB. Arkivbild. Bild: Emma Gustafsson

Omvänd vinstvarning från Getinge

Getinge uppvisar ett starkare första kvartal än väntat. Orderingången ökar kraftigt i sviterna av det nya coronaviruset. Samtidigt drar bolaget tillbaka den tidigare prognosen för 2020 på grund av det osäkra läget som pandemin har orsakat.

ANNONS
|

Getinges stöd till sjukhus och patienter under coronapandemin har gett högre orderingång och ett bättre första kvartal än väntat. Inom affärsområdet Acute Care Therapies uppmättes bolagets omsättningstillväxt till dryga 96 procent jämfört med samma kvartal 2019.

Getinge har tidigare meddelat att man skalar upp produktionen av respiratorer med 60 procent. Och målsättningen är ännu högre – man vill fördubbla produktionskapaciteten innan året är slut för att möta den växande efterfrågan efter virusutbrottet.

LÄS MER:Getinge vill dubbla produktionen av respiratorer

Ordertillväxt på 47 procent

I andra delar av verksamheten minskade orderingångarna. Den totala organiska orderingången under det första kvartalet, som uppgick till 9 450 miljoner kronor, innebar en ökning med dryga 47 procent jämfört med samma period året innan.

ANNONS

Det justerade rörelseresultatet ökade från 369 miljoner kronor under första kvartalet 2019, till omkring 660 miljoner kronor 2020.

LÄS MER:Scania skickar personal till respiratorfabrik

Drar tillbaka prognosen för 2020

I helårsrapporten för 2019 uppgav Getinge att man förväntade sig en organisk nettoomsättningstillväxt på mellan 2 och 4 procent under 2020. Men nu dras prognosen tillbaka:

"På grund av den stora osäkerheten kring COVID-19-effekten på helåret, drar Getinge tillbaka utsikterna för organisk nettoomsättningstillväxt 2020", skriver bolaget i pressmeddelandet.

Missa inte det senaste från GP Ekonomi!

Nu kan du få alla våra ekonominyheter, reportage och analyser som en liten notis direkt till din telefon.

Klicka på följ-knappen här intill vid taggen Ekonomi!

ANNONS