Nya fabriken öppnar – tillverkar sportflygplan

Flygbranschens Ferrari, det är hur Niklas Anderberg, vd, beskriver sportflygplansmärket Blackwing. Nu ska fabriken flytta, och expandera – för att kunna möta de tyska medelåldersmännens efterfrågan på det exklusiva planet, rapporterar Helsingborgs dagblad.

ANNONS
|

Sju sportflygplan om året, det är vad fabriken producerar årligen, enligt Niklas Anderberg, vd på sportflygstillverkaren Blackwing. Men marknaden, som främst består av medelålders tyska män, efterfrågar 100, tror han.

För att öka produktionskapaciteten, och möta efterfrågan på de tvåsitsiga sportplanen, ska fabriken i mellandagarna flytta från Eslöv till Landskrona, intill Enoch Thulins flygplats i Viarp. Där är planen att medarbetarantalet ska gå från 15 till 40 och att produktionen ska öka med 50 procent.

– Det kommer bli helt andra möjligheter att bedriva serieproduktion jämfört med idag. Vi kommer kunna minska produktionstiden rejält, säger Niklas Anderberg till tidningen.

ANNONS

Trots den saftiga prislappen på 3,5 miljoner kronor per plan har företaget tidigare år gått med förlust – en trend han nu hoppas vända.

– Vi gick med 2,5 miljoner förlust förra året. Men det är bara ett flygplan till, säger han.

Förutom flytten till Landskrona hoppas vd:n på att flygplanen, som kan köra i närmare 400 kilometer i timmen, ska godkännas i USA 2024.

LÄS MER:Airbus räknar med ökad produktion

LÄS MER:Flyget ska tanka återanvänd koldioxid

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS