Ny utredning visar att Hövdings testmetoder uppfyller säkerhetskraven.
Ny utredning visar att Hövdings testmetoder uppfyller säkerhetskraven. Bild: Fredrik Sandberg/TT

Ny utredning: Hövding uppfyller säkerhetskraven

I november konstaterade Konsumentverket säkerhetsbrister och stoppade försäljningen av cykelhjälmen Hövding 3 omedelbart.
Nu visar en oberoende statlig utredning att Konsumentverket hade fel – Hövding uppfyller säkerhetskraven.
– Det är såklart ett glädjande besked, även om det var väntat, säger företagets vd Sofia Svensson.

ANNONS

Omedelbart försäljningsstopp på grund av säkerhetsbrister sa Konsumentverket. Cykelhjälmen Hövding 3 uppfyller visst säkerhetskraven säger nu det statliga forskningsinstitutet RISE.

Första november meddelade Konsumentverket ett omedelbart försäljningsstopp av cykelhjälmen Hövding 3. Myndigheten motiverade sitt beslut med att hjälmen vid tester inte uppfyllde gällande säkerhetskrav. Bland annat hade Konsumentverket synpunkter på hastigheten som företaget Hövding genomförde sina kontroller i – och menade att hjälmens funktion testats i för låga sådana.

Nu visar en oberoende utredning av det statliga forskningsinstitutet RISE att Konsumentverkets bedömning kan vara felaktig. Utredningen har särskilt fokuserat på de punkter som Konsumentverket hade anmärkningar på och kommer till slutsatsen att Hövdings testmetoder visst uppfyller de gällande säkerhetskraven. När det kommer till hastigheten motsätter sig RISE Konsumentverkets synpunkter helt.

ANNONS

"RISE anser inte att hastigheten är orimligt låg", står det i utredningen.

– Det är såklart ett glädjande besked, även om det var väntat, säger företagets vd Sofia Svensson i ett pressmeddelande.

Har överklagat beslutet

Samtidigt framhåller RISE att det finns ett visst utrymme för att utveckla testmetoden i samband med nästa kontroll. Det är något som Hövding ser positivt på.

– Vi sätter alltid säkerheten först – det är anledningen till att företaget existerar, säger vd:n.

Sofia Svensson, vd Hövding.
Sofia Svensson, vd Hövding. Bild: Pressbild

Fortfarande råder försäljningsförbud på cykelhjälmen Hövding 3. Ett förbud som kommer att gälla till dess att Konsumentverket beslutar något annat.

Beslutet fattades efter att SVT:s program Uppdrag Granskning i våras avslöjade att Hövding sålt flera hjälmar med kända konstruktionsfel. Avslöjandet, tillsammans med flera anmälningar från allmänheten, fick Konsumentverket att granska företaget.

Hövding har överklagat beslutet och har nu ansökt om ett hävt förbud under överklagandeprocessen. De är kritiska till att Konsumentverket inte utfört några egna kontroller av cykelhjälmen.

– Det faktum att RISE nu ställer sig bakom testmetoden visar att Hövding 3 uppfyller de relevanta krav, säger Sofia Svensson.

LÄS MER:Cykelhjälmen Hövding stoppas av Konsumentverket

LÄS MER:Uppdrag granskning: Hövdinghjälm har sålts med känt tekniskt fel

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS