Ibrahim Baylan när statsminister Stefan Löfven presenterade den nya regeringen i sommar.
Ibrahim Baylan när statsminister Stefan Löfven presenterade den nya regeringen i sommar. Bild: Anna Tärnhuvud

Näringsminister Ibrahim Baylan (S) avgår

Socialdemokratiska statsrådet och näringsministern Ibrahim Baylan meddelar att han lämnar politiken, i en intervju med SVT.

ANNONS
|

Näringsminister Ibrahim Baylan meddelar att han kommer lämna politiken i en intervju med SVT.

– Jag har bestämt mig för att inte kandidera till nästa riksdagsval. Det är dags att göra någonting annat, säger han i SVT:s Morgonstudion.

Officiellt lämnar statsrådet Ibrahim Baylan politiken först vid partikongressen som kommer äga rum i Göteborg i november. Han följer därmed statsminister Stefan Löfvens exempel som aviserade sin avgång för ett par veckor sedan. Vem som blir ny näringsminister kommer därför bli en fråga för den som tar partiledarskapet i Socialdemokraterna. Enligt de flesta bedömarna pekar det på Magdalena Andersson.

ANNONS

– Jag ser det som naturligt att en ny statsminister får bilda ett nytt lag, säger Baylan till SVT.

LÄS MER:Stefan Löfven avgår i höst: ”Lite vemodigt”

Inga planer på att ställa upp som partiledare

Och likt de flesta bedömarna och många av partidistrikten inom Socialdemokraterna ser även den avgående näringsministern Baylan sin kollega Magdalena Andersson som bäst lämpad för att ta över ledartröjan i Socialdemokraterna. Att han själv skulle ha varit aktuell avvisar Baylan i intervjun i SVT.

– Tvärtom har jag argumenterat för att man ska välja en ny stark kandidat. Den kandidaten har för min del varit Magdalena Andersson från första början.

Beskedet att lämna följer efter en pressad tid för den avgående näringsministern som varit hårt ansatt kopplat till turerna kring Cementas kalkbrytning på Gotland.

Som ansvarigt statsråd har han fått skarp kritik för att regeringen inte gjort mer för att säkerställa cementförsörjningen i Sverige.

Sedan i somras har han också basat över den svenska jordbrukspolitiken efter att förre landsbygdsministern Jennie Nilsson lämnat sin post i samband med regeringskrisen. Även här har Baylan mötts av kritik. Detta sedan han uteblivit från ett toppmöte mellan EU:s jordbruks- och landsbygdsministrar.

LÄS MER:Cementa nekas prövningstillstånd

Ibrahim Baylan har en lång karriär inom politiken och har suttit i flera socialdemokratiska regeringar, däribland som skolminister under Göran Persson 2004-2006. Utöver näringsministerposten har han också suttit som energiminister samt samordningsminister.

ANNONS
ANNONS