Na-kd gjorde förlust på över en halv miljard under 2022

Modebolaget Na-kd, med huvudkontor i Göteborg, hade ett riktigt dåligt år under 2022. Förlusten hamnade på över en halv miljard kronor. 2023 ska bolaget dock nå lönsamhet, menar vd Oscar von Konow, i en intervju med Dagens Industri.

ANNONS
|

2021 och 2022 var tuffa år för modebolaget Na-kd, vars kärnverksamhet är att sälja kläder online. Efter att 2021 levererat en netto-omsättning på 2,3 miljarder, med en rörelseförlust på 484 miljoner kronor satsade bolaget på att ställa om året efter. Personal varslades, nya lån togs och ytterligare kapital togs in i en nyemission under 2022.

Nu har årsredovisningen för 2022 publicerats, berättar Dagens Industri. Omsättningen landade i fjol på 2,4 miljarder kronor, medan förlusten på sista raden landar på över 580 miljoner kronor, skriver tidningen. 2021 visade Årets resultat, även kallat sista raden, en förlust på 543 miljoner för Na-kd.

ANNONS

– Att ställa om ett bolag som omsätter över 2 miljarder kronor med fysiska produkter och långa ledtider gör man inte på en kaffekvart. Ungefär hälften av det negativa resultatet kan kopplas till engångskostnader. Vi minskade organisationen, och sa upp avtal med agenter och distributörer i vår återförsäljningskanal, säger bolagets tillförordnade vd Oscar von Konow till Dagens industri.

Positiv trend håller i sig

Från och med augusti i fjol ska onlineförsäljningen dock ha vänt till lönsamhet, menar von Konow, som bedömer att hela bolaget kommer nå lönsamhet under 2023.

– Det är ingen fantastisk lönsamhet, men riktningen är positiv och även juni kommer att vara positiv. Vi säljer mindre, men lägger 40 procent mindre på marknadsföring och har hälften så mycket lager, säger han till Di.

Därefter ska Na-kd fokusera på att växa.

– Planen är att cementera lönsamhetsnivån, därefter kan vi trycka på med marknadsföring och få maskineriet att växa. En viktig komponent för tillväxten kommer att vara försäljningen på integrerade marknadsplatser. Vi lanserade vår första marknadsplats i april och kommer att lansera fem till i år, säger Oscar von Konow till Dagens industri.

LÄS MER:Här är klädmärkena som säljer bäst på second hand

LÄS MER:Nellys vd vill sluta efter fem månader på posten

LÄS MER:Ditt snus kan kopplas till Putins krigskassa

Missa inte det senaste från GP Ekonomi!

Nu kan du få alla våra ekonominyheter, reportage och analyser som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Ekonomi. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP Ekonomis Ida Johansson förklarar och analyserar privatekonomi och kommer med aktuella spaningar och lästips.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS