"Mycket tveksam till skattereduktion"

ANNONS
|

Vad donerar du pengar till?

– Jag donerar inte. Mitt bolag Carl Bennet AB satsar på att stödja forskning, utbildning och idrott. Jag har valtområden jag tycker är viktiga – exempelvis klimatforskning vid Chalmers och industriell ekonomi vid Göteborgs universitet.

Hur mycket ger bolaget bort?

– Cirka 20 miljoner kronor per år, sedan flera år.

Ser du dig som en filantrop?

– Nej. Jag ser de ekonomiska satsningarna som en del i verksamheten för bolaget.

Varför ger bolaget det här stödet?

– Jag tycker det är viktigt att skapa världsledande kunskapsmiljöer. De är avgörande för att Sverige ska vara ett attraktivt land globalt sett. Indirekt är det bra även för mina verksamheter som då kan utvecklas i dessa miljöer. Jag satsar också pengar på idrottsklubbar där jag har många anställda, bland annat Halmstad BK och Skellefteå AIK. Jag tycker det är bra att unga håller på med idrott.

ANNONS

Vinner du något själv på det?

– Jag har ingen tanke om ekonomisk vinning. Jag tycker det är viktigt att ta vara på ungdomen – det är därför jag gör det. Det är främst en social fråga.

Vilket ansvar anser du förmögna har att skänka pengar?

– Bakom en produkt eller tjänst står en människa och en människa är en del av ett samhälle. Därför tycker jag att man alltid har ett ansvar. Och det ska man hantera efter sin egen förmåga. Större företag och rika människor har ett större ansvar. Däremot tycker jag inte att man har en skyldighet att ge pengar. Men när man har möjligheten ska man givetvis ta vara på den.

Tycker du att det ska vara avdragsgillt att donera pengar?

– Jag är mycket tveksam till att införa skattereduktion när det gäller välgörenhet. Det är svårt att bevisa att pengarna verkligen gör nytta i alla lägen. Viljan är god men jag tror det är svårt att genomföra på ett bra sätt.

ANNONS