Kranar i Göteborgs hamn. Arkivbild.
Kranar i Göteborgs hamn. Arkivbild. Bild: Adam Ihse/TT

Motåtgärd i hamnkonflikten – varslar om spegellockout

Strejkkonflikten i svenska hamnar trappas nu upp. Bransch- och arbetsgivarförbundet Sveriges hamnar varslar om en så kallad spegellockout vilket omfattar samtliga medlemmar i Svenska hamnarbetarförbundet.
– Det är ett sätt för arbetsgivaren att ta kontroll över konflikten, säger Erik Helgeson, vice förbundsordförande på Svenska Hamnarbetarförbundet.

ANNONS
|

Sveriges Hamnar vidtar motåtgärder i den pågående strejkkonflikten och varslar nu om spegellockout, något de meddelade i ett pressmeddelande på onsdagen. Det efter att Svenska Hamnarbetarförbundet under tisdagen varslade om stridsåtgärder.

Spegellockouten, som är samma tider och hamnar som Hamnarbetarförbundet varslat om strejk för, omfattar alla som är medlemmar i Svenska Hamnarbetarförbundet och innebär att medlemmarna är utestängda från arbete utan lön. Dessutom är det förbjudet för dem att uppehålla sig på mark som tillhör arbetsgivaren, enligt pressmeddelandet.

– En sådan här spegellockout är en ganska vanlig och motsvarande åtgärd, vi vill kunna kontrollera skeendet själva också utan att det eskalerar. Vi hoppas på att få slut på stridsåtgärderna, säger Johan Grauers, förhandlingschef för Sveriges Hamnar.

ANNONS

Han tillägger:

– Det är otroligt kraftiga varsel de har lagt som får stora ekonomiska konsekvenser för mängder av företag och samhället, säger Johan Grauers.

”Det var väntat”

Enligt Hamnarbetarförbundet är det inte ovanligt med en spegellockout från motparten.

– Vi är vana vid att de använder de maktmedel som de har så det var väl väntat. En spegellockout är ett sätt för arbetsgivaren att ta kontroll över konflikten. Sedan kommer den här spegellockouten pågå under samma datum som när vi varslat om strejk för, säger Erik Helgeson, vice förbundsordförande på Svenska Hamnarbetarförbundet.

Hamnarbetarförbundets varsel om strejk gäller mellan den 6–11 juli i Göteborgs roro-terminal och Helsingborgs hamn.

Erik Helgeson, vice förbundsordförande på Svenska Hamnarbetarförbundet.
Erik Helgeson, vice förbundsordförande på Svenska Hamnarbetarförbundet. Bild: Jonas Lindstedt

Vad kommer att hända framöver?

– Det är svårt att säga i det här läget. Vi har ju kommit med konkreta förslag men om motparten inte vill komma överens så går det ju inte. I nuläget skickar de inte signaler om att de är beredda att prata, men det kan också ändras ganska snabbt, säger Erik Helgeson.

Johan Grauers säger att han hoppas på att de kan komma överens.

– Självklart hoppas vi att parterna kan komma överens, konflikter är dåliga för företagen, medlarna är redan igång och pratar, säger Johan Grauers.

LÄS MER:Hamnarbetarförbundet varslar om strejk

ANNONS