Hamnarbetarförbundet varslar om strejk

Hamnarbetarförbundet varslar om strejk från den 6 juli till den 11 juli i Göteborgs roro-terminal och i Helsingborgs hamn. Samtidigt varslas om övertids-, nyanställnings- och inhyrningsblockad i Hallands hamnar. Enligt arbetsgivarsidan äventyrar varslet hela den svenska modellen.

ANNONS

Hamnarbetarförbundet kräver att en social fond inrättas, med syfte att stötta de arbetsgivare som väljer att rehabilitera behovsanställda efter längre tids sjukdom eller skada.

"Att Hamnarbetarförbundet (HF) varslar i ett läge då i princip hela arbetsmarknaden är överens om nya avtal gynnar ingen. Tvärtom sänker det konkurrenskraften och då inte bara för hamnarna utan för hela industrin. Detta sker dessutom i ett ekonomiskt oroligt läge", skriver Johan Grauers, förhandlingschef hos Sveriges Hamnar i ett mejl till TT.

Sveriges Hamnar: ”Djupt olyckligt och problematiskt”

Han skriver att medlare varit inkopplade, men att Hamnarbetarförbundet inte velat ta deras bud.

"Det här varslet riskerar den svenska modellen för kollektivavtal, som både fack och arbetsgivare står bakom. Det är djupt olyckligt och mycket problematiskt", skriver Johan Grauers.

ANNONS

Men Hamnarbetarförbundet tycker att frågorna är så viktiga att de väljer att ta strid.

– Vi har två frågor som rör behovsanställdas trygghet. Dels förstärkt rehabilitering, dels att säkra facklig likabehandling, säger Erik Helgesson, vice förbundsordförande i Hamnarbetarförbundet.

Han förklarar att det finns flera hundra behovsanställda i hamnarna, som kan jobba hur länge som helt utan att få fast anställning. För dem har arbetsgivare inte något rehabiliteringsansvar, och Hamnarbetarförbundet vill därför att en fond inrättas som arbetsgivare kan söka pengar till rehabilitering från.

– Försäkringssystemet fungerar dåligt för dem. Många blir utan sjukpenning. Vi vill få till bättre möjligheter för dem.

”Anser att det är den enda vägen”

Han berättar att facket drivit frågan i många år, men att arbetsgivarna inte gått med på kravet.

– Nu hade vi en medlemsomröstning med tydligt utfall, vi ska ta till stridsåtgärder.

Roro-terminalen i Göteborgs hamn är en av de största hamnarna i landet, och Helsingborgs hamn är näst störst. Erik Helgesson bekräftar att strejken kan få mycket stor inverkan på både export och import till och från Sverige.

– Vi anser att det är den enda vägen.

Om inte parterna kommer överens kan det bli fråga om ytterligare varsel.

LÄS MER:Sveriges hamnar säger upp avtalet med Hamnarbetarförbundet

LÄS MER:Hamnarbetare förbereder stridsåtgärder

usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökLocationclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS