Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Bostadsområdet vid Malmvägen i Sollentuna.
Bostadsområdet vid Malmvägen i Sollentuna. Bild: HENRIK MONTGOMERY

Misstänkt miljonsvindel i bostadsrättsförening

En ny bostadsrättsförening i Sollentuna misstänks ha plundrats på miljontals kronor, visar en granskning. Det var boenden som larmade om misstänkt förskingring från den tidigare styrelsen.
– Föreningen kan ha gått miste om mellan 10 och 15 miljoner kronor, säger en av de boende till Hem&Hyra.

Det är tidningen Hem & Hyra som berättar om den misstänkta plundringen av den nyligen ombildade bostadsrättsföreningen i Sollentuna, strax norr om Stockholm.

I en av fastigheterna, som kommunala Sollentunahem sålde på Malmvägen för 265 miljoner kronor för bostadsrättsombildning, framkommer nu uppgifter om miljonsvindel. Bolagsverket utsåg en advokatbyrå som har gjort en granskning av misstänkt misskötsel, efter att boende i föreningen larmat.

Och ombildningskonsulten uppges ha tagit ut ett skyhögt arvode och ett tilläggsavtal, totalt på 4,9 miljoner kronor för de 150 lägenheterna.

LÄS MER: Så påverkas de boende när hyresrätter ombildas till bostadsrätter i Göteborgs förorter

LÄS MER: Kommunala bolaget vill sälja hundratals hyresrätter

En i styrelsen ska ha missbrukat sin ställning

Utredningen började med att medlemmar misstänkte misskötsel. De hade fått uppgifter som tydde på att flera lägenheter skulle ha sålts till underpris och att en person i den tidigare styrelsen ska ha missbrukat sin förtroendeställning.

En medlem kallar det ren systematisk plundring av föreningens resurser.

– Det är en så stor bedrägerihärva. Den näst största någonsin, som gäller en svensk bostadsrättsförening. Nummer två efter ett känt fall i Malmö. Det kan man inte sopa under mattan, säger en boende till Hem & Hyra.

LÄS MER: Åtal för miljonsvindel i bostadsrättsförening

Bostadsrättsföreningen avsatte den gamla styrelsen och tillsatte en ny, där flera av medlemmarna har erfarenhet av revision och har arbetat med fastigheter.

Granskningen inleddes omedelbart. Enligt en lagändring som trädde i kraft den första januari i år kan föreningar ta hjälp av en sådan särskild granskare, utan att först ha beslutat om det på en föreningsstämma.

Granskningen pekar på stor vanskötsel

Hem & Hyra har fått ta del av advokatens granskningen som pekar mot vanskötsel och stor ekonomisk skada för de boende.

Den oberoende advokatfirman har granskat förvaltning, räkenskaper, styrelsen och ombildningskonsulten, och rekommenderar polisanmälan och skadeståndskrav.

I granskningsrapporten beskrivs att lägenheter har sålts till långt under marknadspris. I många fall saknas avtal. En lokal har hyrts ut gratis och protokoll har inte förts vid en mängd styrelsemöten.

– Så mycket har förskingrats. Föreningen kan ha gått miste om mellan 10 och 15 miljoner kronor. Det handlar om lurendrejerier och förfalskningar, säger en av de boende till tidningen.

Missa inte det senaste från GP Ekonomi!

Nu kan du få alla våra ekonominyheter, reportage och analyser som en liten notis direkt till din telefon.

Klicka på följ-knappen här intill vid taggen Ekonomi!

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.