Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Nya åtal i den uppmärksammade mångmiljonsvindeln i den stora bostadsrättsföreningen i Malmö. Arkivbild. Bild: Fredrik Sandberg/TT
Nya åtal i den uppmärksammade mångmiljonsvindeln i den stora bostadsrättsföreningen i Malmö. Arkivbild. Bild: Fredrik Sandberg/TT

Åtal för miljonsvindel i bostadsrättsförening

Den uppmärksammade härvan i en av landets största bostadsrättsföreningar fortsätter.

Tidigare har bostadsrättsföreningens före detta ordförande i Malmö dömts till fängelse för mutbrott. Nu åtalas sex personer för trolöshet mot huvudman – då de misstänks för att ha riggat anbudsförfaranden, undertecknat avtal och attesterat förskottsfakturor rörande olika bygg- och renoveringsprojekt.

Bland de åtalade finns återigen den tidigare ordföranden, en vicevärd, en byggföretagare samt ytterligare styrelseledamöter. Enligt stämningsansökan omfattar svindeln mer än 52 miljoner kronor.

Härvan kring bostadsrättsföreningen i Malmö med drygt 800 medlemmar har resulterat i flera tidigare åtal. Föreningen, som nu har en ny styrelse, betalade under en treårsperiod miljontals kronor för olika bygg- och renoveringsprojekt med lånade pengar.

Föreningen misstänks ha blivit blåst på pengar genom att projekten i vissa fall inte blev av eller att kostnaderna var orimligt höga.

Föreningens tidigare ordförande har dömts för att ha tagit emot mutor värda drygt 870 000 kronor. Mutorna kom från representanter för företag som bostadsrättsföreningen hade mångmiljonaffärer med.