Miljardsmäll för Göteborgsbolaget

Göteborgsbaserade medicinteknikbolaget Bico redovisar flera miljoner i förlust i det första kvartalet. Dessutom åker serieförvärvaren på en retroaktiv miljardsmäll. Aktien faller på börsen.

ANNONS
|

Karusellen kring medicinteknikbolaget Bico, tidigare Cellink fortsätter. I en färsk delårsrapport redovisar den forne börsälsklingen ett justerat rörelseresultat på minus 9 miljoner kronor för det första kvartalet. Det ska jämföras med 26 miljoner i vinst under samma period i fjol.

Trögare försäljning i flera av bolagets divisioner anges som förklaring i rapporten.

”Historiskt sett har det första kvartalet varit säsongsmässigt svagt och detta var inget undantag för Bioprinting och Bioautomation. Däremot var det glädjande att se starka omsättningsnivåer inom Biosciences”, skriver bolagets vd Maria Forss i rapporten.

Retroaktiv nedskrivning på 1,8 miljarder kronor

Under måndagskvällen inför tisdagens publicering av kvartalsrapporten meddelade Bico att bolaget tvingas ta en nedskrivning på 1,8 miljarder kronor.

ANNONS

Nedskrivningen om nära 2 miljarder rör bolagets redovisning av goodwill och immateriella tillgångar. Goodwill är ett ekonomiskt begrepp som representerar ett företags immateriella värde, såsom rykte, varumärken och kundrelationer och uppstår bland annat i företagsförvärv där köpeskillingen överstiger det bokförda värdet av de förvärvade tillgångarna.

Aktien faller

Skälet till nedskrivningen är att Bico lagt om sin redovisningsmetod för goodwill efter krav från Nämnden för svensk redovisningstillsyn. Miljardsmällen är retroaktiv och slår mot Bicos rörelseresultat under 2022 och 2023.

”Nedskrivningen är en följd av de diskussioner som förts med Nämnden för svensk redovisningstillsyn avseende nedskrivningsprövningar av goodwill för 2022 och 2023 (..) Nämnden har förordat att bolaget ska tillämpa en femårig prognosperiod och BICO har därför beslutat att ändra metod för nedskrivningsprövning av goodwill”, noterar vd Maria Forss i rapporten.

Minusresultatet och miljardsmällen får aktien att kollapsa med 22 procent efter en knapp halvtimmes handel på Stockholmsbörsen.

LÄS MER:Bico säljer fiaskoförvärv – för 12 kronor

LÄS MER:Medicinteknikbolaget Bicos grundare lämnar företaget

Missa inte det senaste från GP Ekonomi!

Nu kan du få alla våra ekonominyheter, reportage och analyser som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Ekonomi. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP Ekonomis Ida Johansson förklarar och analyserar privatekonomi och kommer med aktuella spaningar och lästips.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

ANNONS