Matbutiker reserverar tid för riskgrupper

Flera livsmedelshandlare har börjat öppna upp sina butiker på morgnarna – enbart för coronavirusets riskgrupper.
– Hela vår bransch har ju haft en enorm försäljningsökning i den här krisen, men vi har också ett ansvar att hjälpa till där vi kan, säger Thomas Axell, handlare på Hemköp i Torslanda.

ANNONS
|

Folkhälsomyndigheten uppmanar äldre, som är en av det nya coronavirusets riskgrupper, att isolera sig så mycket som möjligt. Undvik sociala kontakter och be andra att handla åt dig, lyder råden.

Nu har flera handlare i Göteborgsområdet och resten av landet bestämt sig för att hjälpa de människor som inte har tillgång till den hjälpen och ändå måste ge sig ut och handla. Många öppnar en timme tidigare än vanligt eller reserverar den första timmen till kunder som tillhör riskgrupperna.

– Det började i en av våra butiker i Upplands Väsby, sedan har dryga 20 andra butiker följt efter, säger Elin Jarl, pressansvarig på Hemköp.

ANNONS

LÄS MER:Barnmat och torrvaror – det här hamstrar svenskarna

Var orolig att fler skulle komma

På Hemköp i Torslanda hade man skyltat med att den första timmen skulle vigas åt kunder i riskgrupper på onsdagsmorgonen. Man städade, höll extra avstånd till kunderna och ställde ut stationer med handsprit inne i butiken.

– Tanken är ju att det ska vara så lite personal och kunder i rörelse som möjligt då. Vi provade i morse och det gick jättebra, säger handlaren Thomas Axell, som driver Hemköp i Torslanda.

Han var lite orolig innan öppning, eftersom informationen om initiativet hade legat ute på Facebook och fått mycket spridning.

– Jag tänkte att det kanske skulle bli ett bakslag och att jättemånga andra kom, men vi hade 15-20 kunder under den timmen. Det blev jättebra, säger handlaren Thomas Axell.

Thomas Axell, handlare Hemköp i Torslanda, tror inte att människor som inte är i riskgrupperna kommer att utnyttja de särskilda öppettiderna.
Thomas Axell, handlare Hemköp i Torslanda, tror inte att människor som inte är i riskgrupperna kommer att utnyttja de särskilda öppettiderna. Bild: Gunnar Aus

"Vädjar till respekt för de här människorna"

Han fortsätter:

– Det var två personer som hade missat hela grejen, men de vände och gick när de såg att vi hade skyltat om att vi bara hade öppet för riskgrupper. Jag tror att det finns en vilja att hjälpa varandra i det här. Vi sitter alla i samma båt på något sätt.

Elin Jarl poängterar att det inte går att försäkra sig om att alla som kommer till butikerna då faktiskt tillhör en riskgrupp, men att det inte har varit något problem hittills.

ANNONS

– Vi har såklart inte möjlighet att kontrollera det, men vi vädjar till respekt för de människor som tillhör någon av riskgrupperna. Vi kan bara förklara vad det här initiativet handlar om hoppas att folk har förståelse för det och handlar vid andra tider om de kan. Skulle vi se att seniortimmen inte respekteras eller att det blir för många kunder i butiken avslutar vi initiativet omedelbart, säger hon.

LÄS MER:Så skyddar sig preppers mot coronaviruset

Coop: "Vi tittar på det"

Liknande initiativ finns hos de andra stora matkedjorna. Flera ICA-handlare runtom i landet gör samma sak. Även Coop ser över frågan om särskilda öppettider för äldre och andra riskgrupper.

– Vi tycker att alla beslut som underlättar för kunder som är extra utsatta i det här läget är jättebra, och vi tittar på det. Men man ska också tänka på vad sådana beslut innebär. Man samlar människor på en viss plats under en viss tidpunkt och utsätter dem ändå för en risk. Ska man inte vara i en butik är det bättre att välja onlinehandel, säger Tarik Belqaid, pressekreterare vid Coop.

Han menar att äldre och andra grupper som inte vet hur man handlar mat online kan ta hjälp av andra.

– Man kanske inte har någon familj nära men då kanske det finns en granne eller någon annan som kan rycka in, säger Tarik Belqaid.

ANNONS

Missa inte det senaste från GP Ekonomi!

Nu kan du få alla våra ekonominyheter, reportage och analyser som en liten notis direkt till din telefon.

Klicka på följ-knappen här intill vid taggen Ekonomi!

ANNONS