The Body shop i konkurs

Vid middagstid på tisdagen blev det klart att klassiska kosmetikkedjan Body Shop försatts i konkurs. Butikerna kommer att ha fortsatt öppet medan konkursförvaltaren försöker finna nya intressenter till verksamheten.

ANNONS
|

Nyheten i korthet:

• The Body Shop i Sverige försätts i konkurs medan butikerna fortsätter att vara öppna, och konkursförvaltaren söker efter intressenter för verksamheten.

• Verksamheten kommer att bjudas ut till försäljning, medan bolaget avvecklas; cirka 200 anställda påverkas av konkursen.

• Den klassiska kosmetikkedjan, grundades av djurvännen och aktivist Anita Roddick 1976.

Den här sammanfattningen är skriven med stöd av AI-verktyg från OpenAI och har granskats av GP:s journalister.

Läs vår AI-policy här.

Det var under en extrainsatt bolagsstämma den 10 april som beslut fattades om att ansöka om likvidation för The Body shop Svenska AB. Det rapporterar Market som ska ha tagit del av protokoll från stämman ifråga.

Vid lunchtid på tisdagen beslutade Stockholms tingsrätt att försätta kedjan The Body Shop Sverige AB i konkurs.

The Body shop har butiker på fem platser i Göteborg, bland annat på Centralstationen.

Drivs vidare i väntan på försäljning

– Verksamheten drivs vidare. Det kommer att hållas öppet tills vidare av konkursboet i avvaktan på att se om det finns någon köpare till hela eller delar av verksamheten, eller om man får avveckla det på annat sätt. Verksamheten kommer att bjudas ut till försäljning inom kort, säger konkursförvaltaren Jonas Premfors på DLA Piper.

ANNONS

Det som kommer att bjudas ut är fall verksamheten och butiksnät. Själva bolaget är försatt i konkurs och kommer att avvecklas.

Body Shop har ett 50-tal butiker i Sverige, varav den största delen är egna butiker och en mindre del franchisetagare.

Cirka 200 anställda i Body Shops egna butiker påverkas av konkursen.

– Vårt främsta prio just nu är att se till att personalen får sin lön ur den statliga lönegarantin så snabbt det bara går. Inom de närmaste dagarna ska vi träffa bolagets ledning och personal och få deras bild samt en överblick av butikerna, säger Jonas Premfors.

Hur stora skulderna är i boet är ännu oklart och det är ännu för tidigt att säga hur avtalen ser ut till franchisetagarna.

Tufft för kedjan även utomlands

Uppgifterna om att The Body shop nu lägger ner i Sverige kommer efter många rapporter om det ansträngda ekonomiska läget för skönhetskedjan. Tidigare i år ansökte The Body shop i Mölndal galleria och på Kungsmässan om konkurs. Butikerna ska enligt Mölndals-Posten haft samma franchisetagare.

Även utomlands har det varit minst sagt tufft för kedjan, som har ansökt om rekonstruktion i Storbritannien – där moderbolaget finns – och ansökt om konkurs i båda Danmark och USA.

ANNONS

Grundades av radikal djurvän och aktivist

Body Shop grundades av Anita Roddick i Brighton 1976. Hon var en brittisk affärskvinna och tillika människorätts- och miljöaktivist.

Hon var en föregångare inom kosmetikbranschen för att stoppa plågsamma djurförsök för att prova ut nya produkter och hade klara idéer om hur man kunde skapa en etisk skönhetskonsumtion och satte hållbarhet på kartan, innan den ens var ritad.

Anita Roddick samarbetade också med Greenpeace och The Big Issue, som var det första magasinet som såldes av hemlösa i Storbritannien. Hon grundade hjälporganisationer och samlade in pengar till behövande.

År 2004 hade Body Shop 1980 butiker och fler än 77 miljoner kunder världen över. Varumärket röstades fram som Storbritanniens mest pålitliga.

Försäljning och svekdebatt

Två år senare, 2006 köpte globala skönhetsjätten L’Oréal Body Shop för 652 miljoner pund, som delvis ägdes av Nestlé, vilket ledde till kontroverser och en svekdebatt om såväl djurförsök och behandlingen av utvecklingsländernas råvaruproducenter.

Anita Roddick hoppades på att Body Shop skulle vara skönhetsbranschens trojanska häst, som skulle förändra den.

Själv dog hon 2007 vid en ålder av 64 år, efter en hjärnblödning.

2017 köpte brasilianska kosmetikföretaget Natura &Co Body Shop som sedan såldes vidare till riskkapitalbolaget Aurelius Group för 207 miljoner pund, rapporterade Financial Times.

Från 2019 fram till 2022 har Body Shops globala omsättning närapå halverats från 805 miljoner pund, till 408 miljoner pund. I svenska kronor motsvarar det ett försäljningstapp på över fem miljarder kronor.

ANNONS

Bolagets fortsatta framtid är oklar.

LÄS MER:Rizzo ansöker om konkurs

LÄS MER:Teknikmagasinet i graven – 220 får gå

Missa inte det senaste från GP Ekonomi!

Nu kan du få alla våra ekonominyheter, reportage och analyser som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Ekonomi. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP Ekonomis Ida Johansson förklarar och analyserar privatekonomi och kommer med aktuella spaningar och lästips.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

ANNONS