På måndagen stängde Best of Brands i Göteborg.
På måndagen stängde Best of Brands i Göteborg. Bild: Jonas Lindstedt

Märkesbutik i konkurs – nu har den stängt i Göteborg

Butiken vid Kompassen stängdes i måndags och personalen är nu uppsagd. Best of Brands-konkursen innebär också en smäll för de som har presentkort.
– De går inte att nyttja i nuläget, säger Malin Sanderson vid advokatfirman Fylgia.

ANNONS
|

Hoppet levde om att julhandeln skulle ta dem vidare men strax efter årsskiftet dog även det. Best of Brands försattes i konkurs och på måndagen stängde butiken vid Kompassen i Göteborg.

– Personalen är uppsagd, säger Malin Sanderson, biträdande jurist vid advokatfirman Fylgia som håller i konkursen.

Malin Sanderson.
Malin Sanderson. Bild: Fylgia

LÄS MER:Best of Brands försatt i konkurs

Ovanligt het sommar ett av skälen

Som GP tidigare rapporterat hade Best of Brands skulder på cirka 80 miljoner kronor när de ansökte om rekonstruktion i somras. Den kalla våren och den ovanligt varma sommaren var bidragande orsaker till dålig försäljning, skrev bolaget till tingsrätten. Totalt var det 110 anställda i märkeskedjan vid den tidpunkten och därefter har kedjan slagit igen fyra butiker. Hur många som var anställda i Göteborg kan Sanderson inte svara på i nuläget.

ANNONS

LÄS MER:Märkesbutiken riskerar att stänga

Planen är nu att varulagret från Göteborgsbutiken ska utförsäljas i butiken i Jönköping, en av två kvarvarande Best of Brands-butiker. Den andra hittar man i Sickla i Stockholm och förhoppningen är nu att man ska hitta en köpare till verksamheten, enligt Sanderson.

– Arbetet med att eventuellt överlåta verksamheten pågår ständigt. Nästa steg i tingsrätten är att en bouppteckning ska upprättas, och en vecka efter det kommer edgångssammanträde att hållas.

Kan dröja innan besked om pengar tillbaka

Under edgångssammanträdet kommer det stå klart hur mycket tillgångar och skulder som finns i Best of Brands konkursbo. Förhoppningen är förstås att företagets alla borgenärer – alltså sådana som företaget har skulder till – ska få åtminstone delar av sina pengar tillbaka. Men hur många borgenärer det finns vet inte Sanderson i nuläget.

– Alla som har presentkort på Best of Brands är borgenärer i konkursen. Det är en del, konstaterar hon.

Klädbutiken Best of Brands, som ligger i Kompassen har gått i konkurs.
Klädbutiken Best of Brands, som ligger i Kompassen har gått i konkurs. Bild: Jonas Lindstedt

Ett presentkort på Best of Brands går med andra ord inte att nyttja i nuläget och det kan dröja länge innan det står klart om man får några pengar tillbaka. Förhoppningen är bland annat att utförsäljningen i de kvarvarande butikerna ska dra in medel till konkursboet.

– Har man ett presentkort får man en fordran i konkursen och blir upptagen som borgenär. Blir det utdelning i konkursen kan man få en del tillbaka men det vet man inte förrän långt senare, säger Sanderson.

ANNONS

– Hur lång tid beror helt på konkursarbetet, det kan ta ett år. Det är det sista man gör i arbetet.

ANNONS