Leif Mannerström, mästerkock.
Leif Mannerström, mästerkock. Bild: Maria Lundberg

Larmet: Konkursvåg bland restauranger i vinter

Många restauranger kommer att gå i konkurs i början på nya året på grund av restriktionerna.
– Det går inte att driva restaurang utan kunder. Det är hemskt. Och det är de seriösa som kommer att ryka först, säger mästerkocken Leif Mannerström.

ANNONS
|

I kreditupplysningsföretaget Synas genomgång av konkurser under december, visar det sig att konkurserna ökar med nära 30 procent i Västra Götalands län – dubbelt så många som i övriga landet. Och allra värst är det för restaurangbranschen som är överrepresenterad med elva konkurser i storlänet den senaste månaden.

December är den månad som skapar intäkter för att restaurangerna ska kunna överleva årets första magra månader.

– Jag kan tänka mig att de restauranger som har hållit ut och kämpat och klarat sig genom året, måste göra en värdering efter den sista omgången av restriktioner. Nu blir det supertufft, säger Harald Stjerna, partner på Syna.

ANNONS

LÄS MER:Så många klassiska butiker förlorade Göteborg 2020

LÄS MER:Nya restauranger i Göteborg 2020 – och några som väntar 2021

Restauranger i akut kris

Jonas Siljhammar, vd för branschorganisationen Visita, som representerar över 7 000 företag inom besöksnäringen, är mycket bekymrad över att regeringen inte kommer till skott med stöd till branschen. Många restauranger befinner sig i akut likviditetskris.

– Det är som vi har befarat, med tanke på de tuffa restriktioner som drabbat restaurangerna och den uteblivna försäljningen som följer på det. Vi kommer att se ett pärlband av konkurser runt nyår och inpå det nya året. Man orkar inte hålla ut längre, efter så lång tid. Det är väldigt stora tapp på många ställen eftersom man inte kunnat ha öppet på kvällarna, säger Jonas Siljhammar.

Först fick restaurangerna ett alkoholstopp från klockan 22.00, som följdes av nya restriktioner från julafton med ett alkoholstopp från klockan 20.00.

– Vi har varit väldigt tydliga med att det måste stöd till, för alkoholstoppet innebär att många restauranger först tappade sista sittningen och sedan julafton har man tappat hela kvällen, säger han.

Tusen och åter tusen jobb har försvunnit från restaurangnäringen under 2020.
Tusen och åter tusen jobb har försvunnit från restaurangnäringen under 2020. Bild: Magnus Sundberg

100 000 restauranganställda drabbade

Från Visita är man helt överens med regering och Folkhälsomyndighet om att man måste minska smittspridningen.

– Det jag är kritisk mot är att man sätter in restriktioner som slagit rakt in i besöksnäringen och restaurangbranschen, och att inte då ha ett stöd till dem som blir direkt drabbade av effekterna är för mig ett vansinne. Det är bättre att vi har sunda företag som kan återanställa en massa människor, än att starta på nytt, säger Jonas Siljhammar.

ANNONS

Enligt Visitas beräkningar har varannan anställd inom restaurangbranschen drabbats i en eller annan form, de har förlorat jobbet, blivit varslade eller permitterade under året. Det handlar om 100 000 människor.

– Just nu är det minst 50 000 som har varslats eller förlorat jobbet. Tyvärr kommer det att bli ännu fler arbetslösa nu i och med att konkurserna kommer att öka, säger han.

När pandemin slog till var drygt 30 procent av de anställda ungdomar under 26 år, och restaurangbranschen är också den näring som anställer flest utlandsfödda, med drygt 40 procent.

”Regeringen ser inte restauranger som något viktigt”

Mästerkocken Leif Mannerström, som nu sadlat om till You Tube-stjärna med egen matlagningskanal, är glad över att han sålde Kometen för några år sedan, med tanke på läget i branschen.

– Det är ett jättebekymmer. Det går inte att stänga klockan 20.00 och få det att gå ihop med att betala personal och hyror. Och det värsta är att det är de seriösa som kommer att åka först. Det är det som är så hemskt, säger Leif Mannerström.

En välskött restaurang har sex till sju procent över vid normal drift och priser, och hur Göteborgs restauranger ska överleva i dagsläget har han inget svar på.

– Jag vet inte hur man ska lösa detta. De kommer ju inte att gå runt. Och då måste man friställa personal, det förstår ju vem som helst, säger Leif Mannerström.

ANNONS

Men han är inte särskilt förvånad över att näringen inte fått några riktade stöd från regeringen.

– Den har väl aldrig sett restauranger som något viktigt. Krogbranschen ligger den inte särskilt varmt om hjärtat, säger han.

Missa inte det senaste från GP Ekonomi!

Nu kan du få alla våra ekonominyheter, reportage och analyser som en liten notis direkt till din telefon.

Klicka på följ-knappen här intill vid taggen Ekonomi!

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS