Kvinnor mindre stressade än män av hemmakontor

Hemmakontoret har gjort livspusslet enklare, enligt en ny studie från fackliga tjänstemannaförbundet TCO. Särskilt för kvinnorna.

ANNONS
|

Lämna på förskolan, laga mat, dammsuga och pendla – oavsett om du har barn eller inte pysslar du sannolikt dagligen med det som kallas livspusslet. Att få ihop vardagen och arbetslivet är inte alltid det enklaste, särskilt inte om samhället samtidigt hanterar ett dödligt virus. Eller?

Enligt en ny studie från fackliga centralorganisationen TCO, som organiserar svenska tjänstemän, har pandemin faktiskt förenklat pusslandet för många av deras medlemmar.

För med smittan har hemarbetet blivit det nya normala.

Lättare livspussel för kvinnor som arbetar hemma

Sex av tio som huvudsakligen har arbetat hemifrån under pandemin uppger att livspusslet blivit lättare att lägga. Bland kvinnor som arbetat hemma är det 68 procent. Och av de med barn under 12 år är andelen positiva hela 77 procent.

ANNONS

– Att kvinnor och föräldrar till yngre barn oftare upplever att livspusslet blivit lättare förklaras nog av att de i utgångsläget oftare har ett mer pressat livspussel och därför lättare märker av förändringar, säger Åsa Forsell, utredare med ansvar för jämställdhetsfrågor på TCO.

– Det finns flera förklaringar, den tidsmässiga aspekten av att hemarbetaren sluppit resvägen till och från jobbet är en annan.

Åsa Forsell, utredare vid fackliga centralorganisationen TCO.
Åsa Forsell, utredare vid fackliga centralorganisationen TCO. Bild: TCO

Andra aspekter rör hur flexibelt arbetslivet har blivit, hur samarbetet mellan kollegor har utvecklats, och hur arbetsbelastningen har påverkats av hemmakontoren.

– Förhållandena i arbetet påverkar i vilken utsträckning livspusslet uppfattats som lättare. De som uppgett en ökad arbetsbelastning har i högre grad också uppgett att livspusslet blivit svårare, säger Åsa Forsell.

Hemarbetande kvinnor mindre stressade över livspusslet

Att det är fler kvinnor än män som säger sig ha fått en lättare tillvaro efter kontorsflytten förvånar inte utredaren.

– Vi vet sedan tidigare att kvinnor oftare anpassar sitt arbetsliv för att få ihop livspusslet, framför allt i samband med föräldraskapet. Fler kvinnor tar långa föräldraledigheter, deltidsjobbar och vabbar och kvinnor tar i större utsträckning hänsyn till föräldraskapet när de byter jobb. Det är i linje med vad den här studien visar.

Och trots att få (en av tio) uppgett en förändrad ansvarsfördelning av vardagssysslorna, säger sig männen som jobbar hemma vara mer stressade över livspusslet än kvinnorna som gör detsamma, enligt studien.

ANNONS

– Det är intressant att kvinnorna som jobbar hemifrån känner sig mindre stressade över att få ihop livspusslet än kvinnorna som är kvar på kontoret, medan männen uppger sig vara mer stressade över pusslandet när de arbetar hemma jämfört med männen som arbetar på arbetsplatsen.

– Det kan spegla en sned ansvarsfördelning mellan föräldrarna där kvinnorna tagit ett större ansvar hemma, säger Åsa Forsell.

Av de drygt 2000 tjänstemän som deltog i studien genomförd av Novus under hösten 2020 svarar nära sex av tio att de inte arbetar hemifrån.

LÄS MER: Bildreportage: Så jobbar vi hemma under corona

LÄS MER:Så jobbar du mest effektivt hemma och detta har du rätt till

LÄS MER:Så många tjänar över en miljon i Göteborg

Här är fem råd för dig som ska börja jobba hemifrån:

1. Ställ klockan. Börja dagen med att besluta om när det är dags att sluta arbeta och informera kollegorna om hur länge du är tillgänglig. Därefter stänger du av datorn och loggar ut från Skype, Teams och alla de andra aktiva kommunikationskanalerna ni använder.

2. Rör på dig. I bristen på ergonomiska stolar och höj- och sänkbara kontorsbord blir det extra viktigt med fysisk aktivitet under arbetspasset. Res dig upp var 20:e minut, rör på armar och ben. Sträck på ryggen och lämna skrivbordet för någon minut.

3. Skapa rutiner genast. Även om hemarbetat är tillfälligt behövs rutinerna för att kunna fokusera. Var lite onödigt strikt i början så sitter dem när distansarbetet åter blir aktuellt.

4. Chatta. Se till att bibehålla det sociala med kollegorna även när ni arbetar på olika håll.

5. Stäng in dig. Stäng in dig, fysiskt eller åtminstone mentalt och be eventuella sambos/familj att respektera din arbetstid. Jobbar du så jobbar du, då har du inte tid att steka pannkakor eller leta efter fotbollsstrumpor.

Källa: Unionen

Missa inte det senaste från GP Ekonomi!

Nu kan du få alla våra ekonominyheter, reportage och analyser som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Ekonomi. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS