Kung Carl Gustaf öppnar upp om sin privatekonomi. Arkivbild.
Kung Carl Gustaf öppnar upp om sin privatekonomi. Arkivbild. Bild: Christine Olsson/TT

Kungen: Vet inte om man ska skratta eller gråta

I helgen firar kung Carl XVI Gustaf 50 år på tronen – i tuffa ekonomiska tider. Nu öppnar hans majestät upp om sin privatekonomi.
– Man vet inte om man ska skratta eller gråta, säger han till Di Weekend.

ANNONS
|

Hela veckan uppmärksammas att kung Carl Gustaf är den svenske regent som suttit längst på sin post: 50 år.

Det sker samtidigt som Sverige står inför svåra ekonomiska utmaningar, med högt inflationstryck, stigande räntor och historiskt svag kronkurs.

Nu berättar kungen hur den ekonomiska turbulensen påverkar honom själv.

"Men vi överlever"

– Precis i morse faktiskt gick vi igenom min privatekonomi och man visste inte om man skulle skratta eller gråta. Vi vet ju alla hur det går på börsen, och utfallet var väl sådär. Men vi överlever, säger han i en intervju med Di Weekend.

Kungen uppger också att han inte har ett särskilt stort aktieintresse.

ANNONS

Intervjun med kungen berör flera ämnen – bland annat hur Sverige som land har förändrats under hans fem decennier på tronen, från ett homogent till ett mångkulturellt land.

Visa respekt

På frågan om hur kungen ser på utvecklingen mot ett mer polariserat samhälle, där vissa grupper pekas ut som osvenska, svarar han att det är viktigt att acceptera varandra.

– Man ska ha förståelse och respekt för olika religioner, yttringar och traditioner, sådana som många nysvenskar har fört med sig. Det tycker jag är viktigt. Sedan kan man alltid föra diskussioner, det är en sak, men respekt ska man ha.

Kungen tillägger att han inte vill gå in på diskussionen som förs om koranbränningarna, eftersom han anser att den är så infekterad, men understryker återigen:

– Att visa respekt för varandra tycker jag som sagt är viktigast.

LÄS MER:Så länge kommer kungen att sitta kvar på tronen

LÄS MER:Kungen firar 50 år på tronen – detta händer

Fakta: Hovets aktieinnehav

Kungafamiljen har fördelat sina aktieinnehav på två lika stora portföljer. Den ena, Gluonen, är värd 52 miljoner kronor och ägs av kronprinsessan Victoria, prins Carl Philip och prinsessan Madeleine med 32 procent vardera. Drottning Silvia och kung Carl XVI Gustaf äger de sista 4 procenten.

Den andra, Gallierafonden, är också värd 52 miljoner kronor och är en familjestiftelse.

Källa: Dagens industri

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS