Klimataktions vrede fick SAS årsmöte att spåra ur

Hätsk stämning uppstod på SAS årsstämma när Greta Thunberg och andra aktivister krävde svar om hur flygbolaget agerar i klimatkrisen.
– Hur kan ni sova om natten? frågade Thunberg.

ANNONS
|

På måndagen höll flygbolaget SAS sin årsstämma utanför Solna i Stockholm. Tanken var att man skulle diskutera de rekonstruktionshandlingar som ska hållas på tisdagen i New York, där aktieägare riskerar att få sina värden helt utraderade.

Men en helt annan fråga kom att dominera morgontimmarna.

Flera representanter från Fridays for future tog sig in på mötet, med Greta Thunberg i spetsen.

– Vårt budskap till SAS är att de måste sluta ljuga och vilseleda folket genom att få sina tjänster att framstå som hållbara. De ägnar sig åt "greenwashing", sade Thunberg till TT innan stämman började.

Hätsk stämning på mötet – demonstranter kastades ut

För att ta sig in på stämman hade tre medlemmar i FFF köpt aktier i flygbolaget, rapporterar Aftonbladet. Varje aktieägare får ta med sig två biträden.

ANNONS

Väl där inne beskrevs stämningen som hätsk mellan aktivisterna och de övriga deltagarna. Det som demonstranterna, däribland Greta Thunberg, ville att styrelsen skulle svara på var hur SAS tänker göra för att minska flyget under de kommande åren.

– Varför är ni så rädda för sanningen? Sluta förstör vår framtid! Hur kan in sova om nätterna? Skäms ni inte?, sa Greta Thunberg enligt DI.

Tidningen uppger att stämningen blev såpass upprörd att mötesdeltagare skrek på aktivisterna och att advokaten Andreas Steen gick ut till bänkraderna för att be om ordning i salen.

Anko van der Werff, vd på SAS, besvarade en av frågorna som aktivisterna ställde:

– SAS har gjort mycket för att följa Parisavtalet. Vi har agerat för att ligga i linje med avtalets riktlinjer. Flygandet är viktigt, det är viktigt att världen möts.

Parisavtalet är ett internationellt klimatavtal som slöts 2015 under FN:s klimatkonferens och det slår fast att den globala temperaturökningen ska hållas under 2 grader och att man ska sträva efter att begränsa den till 1,5 grader.

Greta Thunberg frågade också, utan att begära ordet, hur SAS-styrelsen kan sova om natten medan folk, enligt henne, redan dör av klimatkrisen.

– Varför kommer ni bara med floskler? Ni lyssnar inte på oss eller på forskningen.

ANNONS

Bars bort av polis under tidigare demonstration

Förra veckan demonstrerade Greta Thunberg utanför riksdagen i Stockholm och bars då bort av polisen.

Hon säger att organisationens strategi är att rikta in sina protestaktioner mot flera olika håll.

– Det är inte en enda aktör som kan lösa klimatkrisen. Vi måste därför rikta oss in på systemnivå – oavsett om det är staten eller stora företag som förstör vår nutid och framtid, säger Thunberg.

Rättelse: I en tidigare version stod det att Fridays for Future organiserade demonstrationen utanför riksdagen förra veckan, vilket inte stämmer.

LÄS MER:Greta Thunberg bortburen av polis

LÄS MER:Thunberg förhörd av polis vid protest

LÄS MER:Greta Thunberg blockerar dörrar till riksdagen

Missa inte det senaste från GP Ekonomi!

Nu kan du få alla våra ekonominyheter, reportage och analyser som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Ekonomi. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP Ekonomis Ida Johansson och Alexander Piauger förklarar och analyserar privatekonomi och kommer med aktuella spaningar och lästips.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

ANNONS