Greta Thunberg blockerar dörrar till riksdagen

Greta Thunberg och flera andra klimataktivister blockerar riksdagens huvudingångar.
– Vi kräver en omedelbar och rättvis omställning, säger Greta Thunberg till GP.

ANNONS
|

Demonstrationen är enligt TT inte tillståndsgiven och en talesperson säger att aktivisterna "är här för att stanna". Då enbart huvudentréerna är blockerade så kan riksdagsledamöterna ta sig in via andra ingångar. Platsen ska enligt Thunberg ses som symbolisk.

– Riksdagen symboliserar ju en enorm makt. Vi ser det som en skyldighet att höja våra röster när makthavare agerar på ett sätt som direkt leder till skada, säger hon.

GP: Varför gör ni den här aktionen?

– Vi vill belysa klimatkrisen och faktumet att folk dör av klimatkrisen redan idag och vi ser det därför som vår demokratiska skyldighet att agera när politiker utsätter människor för fara, säger Thunberg.

ANNONS

Vad är det ni kräver av politikerna rent konkret?

– Vi kräver att de behandlar klimatkrisen som den akuta kris det är lyssnar på forskningen. Och vi kräver en omedelbar och rättvis omställning. Vi vill se utsläppsminskningar med det som krävs i och med Parisavtalet.

Har ni träffat klimatministern Romina Pourmokhtari (L)?

– Nej, aldrig.

Pourmokhtari har tidigare sagt till Dagens Opinion att hon gärna träffar företrädare för miljörörelsen, men inte om de agerar utomparlamentariskt.

Vad skulle ni vilja säga till klimatministern?

– Jag skulle vilja säga en sak och det är att hon också är ung. Hon och andra människor över hela världen, drabbas så enormt av den klimatkris vi ser. I solidaritet med alla dem, alla människor som får sina hemstäder ivägsköljda till exempel, borde hon verkligen agera i linje med det systemskifte som krävs, säger Veronika Österberg, en annan klimataktivist som deltar i aktionen utanför riksdagen.

Polisen om händelsen

Fler av deltagarna i aktionen, bland andra Greta Thunberg har på sig Palestinasjalar.

Ska man se detta som en aktion även för Palestinas sak?

– En aktion som handlar om mänskliga rättigheter är väl också en aktion för mänskliga rättigheter, eller varför skulle det inte vara det, frågar sig Greta Thunberg som tidigare anklagats för antisemitism, något hon också bett om ursäkt för.

ANNONS

Polisen säger att protesten inte stör riksdagens verksamhet i någon större utsträckning och de har inte tagit något beslut om att bära bort aktivisterna från portarna.

– Bedömningen, än så länge, har varit att deras grundlagsskyddade rättigheter väger tyngst i sammanhanget, säger polisens presstalesperson Daniel Wikdahl till TT.

Daniel Wikdahl säger att bedömningen kan ändras utifrån dessa frågeställningar:

– Hur länge är det rimligt att man fortsätter? Och när kan man anses ha framfört sitt budskap?

LÄS MER:Klättrade upp på oljetankbil – klimataktivister dömda

LÄS MER:Strikt kontroll av aktivister på COP28

ANNONS