Köp för att bo – inte för att göra en bra affär

Att göra en bostadsaffär är ett av de största köpen du kommer göra i ditt liv och det är inte lätt att ha koll på allt. Men det finns ändå råd att ge, skriver Susanna Sundström och listar viktiga punkter.

ANNONS
|

Studentlägenheternas tid äröver. Är mitt enda alternativatt köpa bostad och vågar jagdet? Jag har inte mycket sparadepengar och orkar inte flyttarunt i andra hand längre. Hurgör man då? Jag har 90 000 på banken.Räcker det?

I takt med att jag blir äldre och merkunnig ökar de privatekonomiskafrågorna från vänner och bekanta. Tillstor del handlar frågorna om införskaffningav bostad. Men uppriktigtsagt handlar det mer om bostadsbristän om min ökade kompetens. Andelenav mina vänner som flyttar runt mellandyra andrahandskontrakt ökar förvarje dag som går.

Trots att bostadspriserna stagneratnågot de senaste månaderna är deoproportionellt höga i förhållande tillvåra inkomster. Att ta sig in på bostadsmarknadenär orealistiskt svårti dag.Det kostade i snitt två och en halvmiljon att köpa en etta i någon av detvå största städerna i Sverige i höstas.För att ha råd med det krävs en kontantinsatspå 375 000 kronor. Dessutombehöver du nästintill alltid ha engod inkomst och fast anställning föratt beviljas lån. Hur många unga hardet?

ANNONS

Den som tänkt spara ihop till insatsenpå 20 år måste lägga undan 1 562kronor i månaden (om man räknarhelt utan ränta). De behöver knappastsägas att det är få unga som haft dentiden på sig eller fått ihop summan påegen hand.Faktum är att de flesta unga som bori nyinförskaffade lägenheter gör dettack vare sina föräldrar. Föräldrar somantingen sparat åt sina barn, gett bortpengarna eller tagit lån på sin egenbostad.

Men det finns undantag och enannan problematik. Några av minavänner har sparat ihop till en kontantinsatsoch köpt bostad. Andra som harpengar fortsätter att bo dyrt i andrahand för att de är livrädda för att göraen dålig bostadsaffär. Svängningarnapå marknaden gör att de inte vågaroch de vet helt enkelt inte hur de skagå tillväga.Även om deras föräldrar äger sinbostad och även äldre generationerhar gjort bra bostadsköp så är decenniernasförutsättningar för olika för attkunna översättas. Att göra bostadskarriäroch tjäna miljoner på prisuppgångargår inte i dag.

Men även om dukanske inte kommer att kunna göramiljonvinster på ditt boende som dinaföräldrar gjort, så är ett tryggt boendeen förutsättning för ett stabilt liv.Att göra en bostadsaffär är ett av destörsta köpen du kommer göra i dittliv och det är inte lätt att ha koll på allt.Men det finns ändå råd att ge:

ANNONS

• Fokusera inte på när du ska köpautan på vad du vill ha. Att invänta ettboras kan ta fem tilltio år och i prisfallvågar få ändå köpa.

• Förstå vad du köper och läsårsredovisningen för bostadsrättsföreningen.Våga fråga om framtidarenoveringar, uppvärmningssystemoch parkeringsmöjligheter. Innan duskriver på papper – se till att lägenhetenär besiktigad annars kan det bli endyr historia.

• Kompromissa inte med ditt maxprisvid budgivningen. Att gå ner ikvadratmeter är ett sätt hålla budgeten.Ett annat taktiskt val är att ta redapå var kollektivtrafiken kommer attbyggas i framtiden. Där god kommunikationfinns kommer människor attvilja bo.

• Se till att du har råd med dubbeltså hög ränta som nu och de nyaamorteringskraven. Räntan kommeratt stiga framöver men förmodligensakta, säkerställ att du kan bo kvar.

Att skaffa bostad är en svår nötatt knäcka. Bristen på hyreslägenhetertvingar många att köpalägenheter med hjälp av föräldrar.Alternativen för oss ungaär ofta varken säkra ellerlockande. Vi kan stå i bostadsköi tiotals år, flyttatill små orter där vi istället riskerar arbetslöshet,terroriseraprivatvärdar eller ibästa fall hitta enpartner att köpatillsammans med.

Men för de somtrots allt kan köpa påegen hand skulle jag vilja poängteraen sak: det inte är farligtatt köpa en bostad även ommarknaden går upp och ner.Så länge du köper en lägenhetsom du vill bo i en längrekommer det att vara väl spenderadepengar.Våga köpa – men tänk igenomditt köp noga. Köp föratt bo och inte för att göra enbra affär!

ANNONS

PLUS:Amorteringskraven– ävenom de kommerallt för sent.

MINUS:En byggsektorsom bara tycksvilja tjäna pengar.

ANNONS