Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/2

Hotell tvingades flytta – Serneke får betala 28 miljoner

Serneke Group ska betala 28 miljoner kronor i skadestånd till Hotell Lundbys tidigare ägare för förlorade inkomster när hyreskontraktet sades upp för att bygga Karlastaden.
– Vi kommer att överklaga domen, säger Daniel Modéus, chefsjurist hos Serneke.

Det är Göteborgs tingsrätt som dömt fastighetsägaren Hemsö Lindholmen att betala 28 miljoner kronor i skadestånd till företaget HL Dataanalys, som drev Hotell Lundby. Hotellet förlorade intäkter efter att hyreskontraktet sades upp när Karlastaden skulle börja byggas och att för att man inte skaffade fram en ersättningslokal.

”För hyresvärden Hemsö är det inte betungande att betala ersättning till Dataanalys, eftersom det är Serneke som slutligen kommer att stå för den kostnaden”, skriver tingsrätten i tvistemålsdomen.

LÄS MER: Här är några av de dyraste bostäderna i Västsverige till salu just nu

Men från Serneke Group tänker man inte betala något mångmiljonskadestånd. Ännu.

Daniel Modéus, chefsjurist på Serneke Group.
Daniel Modéus, chefsjurist på Serneke Group. Bild: Serneke

– Det är Hemsö Lindholmen som är dömda att betala det, men det är en del i Karlastadenprojektet där Serneke har åtagit sig att göra det. Men vi kommer att överklaga domen, så vi kommer inte att betala det utan att bli tvingade till det i en laga kraftvunnen dom, säger Sernekes chefsjurist Daniel Modéus.

Hotell Lundby hem för hemlösa

Affärsbråket mellan HL Dataanalys och Hemsö Lindholmen/Serneke tog avstamp i när fastighetsägaren Hemsö Lindholmen sade upp hyreskontraktet för Hotell Lundby i förtid och inte skaffade fram en ersättningslokal 2017. Det innebar att HL Dataanalys fick lägga ner verksamheten.

Hotell Lundby var ett välkänt hem för hemlösa och missbrukare, och var en av flera verksamheter som tvingades att lämna Lindholmen för att göra plats för Karlastaden.

Tingsrätten skriver i domen att man på Serneke var fullt medvetna om att verksamheten på Hotell Lundby var en mycket lönsam affär för Dataanalys, redan sedan 2011. Och att en uppsägning av hyreskontraktet med Dataanalys därmed riskerade att bli kostsamt.

Från Serneke håller man inte med om den bilden.

– Till att börja med anser vi att HR Dataanalys hade en misskött verksamhet och att lokalen och besittningsskyddet skulle upphöra redan av det skälet. Det andra är att besittningsskyddet viker, för att hyresvärden och Serneke hade ett intresse av fastigheten inom ramen för stadsutvecklingsprojektet Karlastaden. Det finns ju en sådan grund i lagen att få tillbaks en lokal, utan ersättningsskyldighet. Men där har tingsrätten gjort en annan bedömning, säger Daniel Modéus.

LÄS MER: Köparen till topplägenheten i Karlatornet avslöjad – Ola Serneke själv

LÄS MER: Här är alla turer kring Karlatornet

”Tingsrätten har gjort en felvärdering”

Och från Serneke Group håller man inte heller med om tingsrättens värderingen av Hotell Lundbys verksamhet och skadeståndets beräkning.

– Tingsrätten har helt gått på HR Dataanalys värdering av affärsverksamheten. Det har varit värderingsmän inblandade i detta från ömse sidor, och vi tycker att den värdering som tingsrätten gjort är helt fel, säger han.

Sernekes värderingsmän har kommit fram till en kostnad från en till tre miljoner kronor.

– Hotell Lundby är en rörelse som vilat på ett enda avtal, som hade ett par års löptid kvar. Och man vet inte om de skulle fått fortsatt kommunalt avtal framöver överhuvudtaget, så vi anser att man överdrivit intäkterna och inkomstmöjligheterna, och att företaget inte hade det värde som tingsrätten kommit fram till, säger Daniel Modéus.

Varför skaffade ni inte fram en ersättningslokal till Hotell Lundby?

– Vi försökte att hitta en ersättningslokal till dem, men det gick inte. Det fanns inte de förutsättningarna helt enkelt. Vi ansträngde oss och hade olika förslag på ersättningslokaler men det gick inte att hitta någon, säger han.

Serneke Group överklagar nu skadeståndsdomen till hovrätten.

Missa inte det senaste från GP Ekonomi!

Nu kan du få alla våra ekonominyheter, reportage och analyser som en liten notis direkt till din telefon.

Klicka på följ-knappen här intill vid taggen Ekonomi!

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.