Tidigare Svenskt Näringslivschefen Jan–Peter Duker är utsedd att medla i konflikten mellan Hamnarbetarförbundet och Sveriges Hamnar.
Tidigare Svenskt Näringslivschefen Jan–Peter Duker är utsedd att medla i konflikten mellan Hamnarbetarförbundet och Sveriges Hamnar. Bild: Bengt Nilsson

Här är trion som ska ena parterna i den infekterade hamnkonflikten

Upptrappningen av hamnkonflikten har fått Medlingsinstitutet att agera. Nu har myndigheten utsett tre medlare som ska försöka ena Hamnarbetarförbundet och Sveriges Hamnar.
– Vi drar igång under fredag eftermiddag, säger medlaren Jan–Peter Duker till GP.

ANNONS
|

Under de senaste dagarna har konflikten mellan medlemsstyrda Hamnarbetarförbundet och arbetsgivarorganisationen Sveriges Hamnar blåst upp ordentligt. Efter att ett närmare 30-tal varsel om punktstrejker och övertidsblockader runt om i Sverige aviserats valde motparten Sveriges Hamnar under torsdagen att svara med massivt lockoutvarsel.

LÄS MER:Massivt upptrappad hamnkonflikt med nya lockoutvarsel

För att lösa ut den infekterade knuten har Medlingsinstitutet tvingat fram förhandlingar mellan förbunden. Båda parterna har nu kallats till Svenskt Näringslivs kontor i Stockholm på lördag. Där ska företrädarna finnas tillgängliga fram tills tidigast den 22 januari.

I trion utsedda medlare, som ska ha hand om processen återfinns Jan–Peter Duker, tidigare vice vd och avtalsansvarig för Svenskt Näringsliv. Han stöttas av Gunilla Runnquist, som bland annat har varit chefsförhandlare för Lärarförbundet, och av myndighetens tidigare generaldirektör Anders Lindström. För Lindström är tvisten bekant då han tidigare medlat i den långdragna konflikten mellan Hamnfyran och APM Terminals i Göteborg.

ANNONS

Eftersom beslutet att tillsätta trion kom på fredagsmorgonen har medlarna ännu inte hunnit träffa parterna. Men förberedelsearbetet är redan påbörjat.

– Vi drar igång under fredag eftermiddag och sedan kör vi på under helgen. Så arbetet startar utan dröjsmål, säger Jan–Peter Duker.

LÄS MER: Hamnfyran: Ojuste medling i hamnen

Som GP tidigare kunnat rapportera är läget såpass kritiskt att Medlingsinstitutet gått in och ordnat med tvångsmedling.

– Vi kan konstatera att det ligger stridsåtgärder planerade som börjar verka i nästa vecka, så vi gör bedömningen att medling kan bidra till tvistens lösning, säger myndighetens chefsjurist Per Ewaldsson.

Han vill dock tona ner dramatiken kring medlingsbeslutets tvångskaraktär.

– Det är ingen skillnad om medlingen baseras på något samtycke eller på något sorts tvång, parterna är skyldiga att medverka på precis samma sätt, säger Ewaldsson.

LÄS MER: Mardrömsmedlingen i hamnen

ANNONS