Hållbart hus i trä på Masthuggskajen

På Masthamnsgatan står NCC bokstavligen i startgroparna för att sätta igång bygget av Habitat 7 – ett kontorshus i trä och glas, med fokus på hållbarhet in i minsta detalj.
– Det här blir vårt första trähus i Göteborg, berättar Johanna Hult Rentsch, avdelningschef på NCC Property Development.

ANNONS
|

De arkeologiska undersökningarna är i slutfasen på tomten. Vid kanten av den stora schaktgropen ligger en kraftig timmerstock, som är ett av många fynd på platsen. För 200 år sedan var området en kaj. Här hittade arkeologerna i höstas bland annat vraket av en unik pråm från 1800-talets början.

Soumia El Ghazouani, fastighetsutvecklare vid NCC Property Development, ser framför sig hur timmerstocken kan bli en bänk i Habitat 7. Och hon har fler idéer kring hur man i huset skulle kunna visa tillvaratagna fynd från utgrävningarna, som en röd tråd mellan historia och nutid.

– De arkeologiska fynden vill man helst spara. Vi eftersträvar en kajkänsla, och själva arkitekturen hämtar ju inspiration från hamnen, säger hon.

ANNONS

Planen: Niovåningshus i trä och glas med växtvägg

Utvecklingen av Masthuggskajen har startat, med en ny halvö och ett kajstråk vid älven. Här ska byggas nya bostäder, restauranger, förskolor, arbetsplatser och hotell. Och Masthamnsgatan, där vi står, kommer att bli en levande gångfartsgata. Längs med gatan mot Järntorget står redan två av NCC:s nybyggda hus, med White som arkitekt. På ena sidan Våghuset, dit revision- och rådgivningsbolaget PwC just flyttat sitt Göteborgskontor. Och på andra sidan Brick Studios, där Optima Engineering – som är stomkonstruktör för både Brick Studios och Våghuset – är på väg att flytta in.

Habitat 7 blir NCC:s tredje kontorshus på Masthamnsgatan, denna gång med Krook & Tjäder som arkitekt. Dess namn ger en vink om tanken bakom konceptet.

– Vi vill skapa en bra livsmiljö för de som ska jobba i huset. Och siffran 7 syftar på från adressen, som vi hoppas blir Masthamnsgatan 7, säger Soumia El Ghazouani.

NCC bygger ska bygga ett hållbart hus i trä, Habitat 7, på Masthuggskajen. Johanna Hult-Rentsch, avdelningschef på NCC Property Development och Soumia El Ghazouani, fastighetsutvecklare, NCC Property Development.
NCC bygger ska bygga ett hållbart hus i trä, Habitat 7, på Masthuggskajen. Johanna Hult-Rentsch, avdelningschef på NCC Property Development och Soumia El Ghazouani, fastighetsutvecklare, NCC Property Development. Bild: Jonas Lindstedt

Hon berättar att hela planeringen, från skiss och grund till materialval och användning, genomsyras av hållbarhet. Interiören kommer att präglas av ljus, växtlighet och utomhuskänsla. En växtvägg kommer att sträcka sig från källarplan upp till entrén. I källarplan ska man även plantera ett träd, som kommer att få växa ett våningsplan upp.

Det nio våningar höga trähuset kommer att ha en uthyrningsbar yta på cirka 8 000 kvadratmeter.

ANNONS

– Det ska bli två restauranger i bottenplan, och här hoppas vi på en fin uteservering. Och så blir det en butikslokal i entrén. Gärna en växtbutik - vi vill ha så mycket växtlighet som möjligt!

Vill driva hållbara utvecklingen i branschen

Även om Habitat7 blir NCC:s första trähus i Göteborg, finns erfarenheter från tidigare trähus i bland annat Oslo och i Uppsala.

– Det är speciella förhållanden i en kuststad med fukt, blåst och salt. Och framför allt våra grundförutsättningar med leran. Men vi har hittat lösningar på det här, säger Johanna Hult Rentsch.

Huset byggs i massivt trä, med en hybridstomme av klimatförbättrad betong och trä. Genom att bygga i trä, och som i detta fall svensk furu, minskar klimatavtrycket rejält. Cirka 200 kvadratmeter solceller täcker takets sydsida. Målsättningen är minsta möjliga miljöpåverkan, och byggnaden kommer att hållbarhetscertifieras enligt BREEAM-rankingen nivå Excellent, påbyggnadscertifieringen NollCO2 och Citylab, som är ett certifieringssystem för hållbar stadsutveckling.

– Vi är väldigt taggade på att det är såhär vi måste jobba. En växande stad måste förtätas för att kunna växa, och då behöver man göra det på ett ansvarsfullt sätt. Som bransch har vi ett jättestort ansvar att jobba med hållbarhet, säger hon.

– Vi försöker skruva på hållbarhetsaspekten för varje hus vi bygger. Vi vill ta ett steg till, driva branschen framför oss. Samtidigt vill vi utmana oss själva, och hitta sätt att trycka ner koldioxidavtrycket. Klimatavtrycket från Habitat 7 är cirka en tredjedel mindre än när vi bygger en traditionell kontorsbyggnad. Här har vi ett större fokus på stomme, grundläggning och fasad, som utgör cirka 70 procent av koldioxidbelastningen i ett vanligt kontorshus.

ANNONS

Masthuggskajen:

Utvecklingen av Masthuggskajen har startat. Istället för parkeringsplatser och bilgator, byggs nu nya bostäder, parker, restauranger, förskolor, arbetsplatser och hotell. Vid älven byggs ett kajstråk och en ny halvö som sträcker sig 100 meter ut i Göta älv.

För att göra det lättare att leva hållbart kommer det att satsas på attraktiva gång- och cykelstråk, kollektivtrafik, cykelparkeringar samt bil- och cykelpool. Målsättningen är ”att skapa en tillåtande plats med kontraster mellan gammalt och nytt, storslaget och småskaligt, högt och lågt, globalt och lokalt, av affärer, gatuliv och kultur.”

Högre byggnader placeras i de inre östra, delarna. Bebyggelsen blir successivt lägre ut mot kajen och västerut längs Första Långgatan. Förslaget innebär cirka 1200 lägenheter samt tillkommande handel, kontor och verksamheter.

Masthuggkajen är Sveriges första stadsutvecklingsprojekt som tilldelats en Citylab-certifiering. Dessutom har projektet vunnit priset Årets Citylab-projekt 2020 för sitt hållbara stadsutvecklingsarbete.

(Källa: Göteborgs Stad)

Det är en process och ett nytt sätt att arbeta, konstaterar Soumia El Ghazouani.

– Men från första början var vi inställda på att nå de här målen. Och vi lär oss också under arbetet.

Ett exempel är grundpålningen, när man som i detta fall bygger på lera med högt grundvatten.

– Här har vi ersatt stålpålar med pålar som består av trä längst ner, där leran är syrefattig och där trä inte bryts ner, och upptill av betong. Pålarna kommer att monteras av en eldriven pålkran. Den ger inga koldioxidutsläpp, och förbättrar arbetsmiljön eftersom den är förhållandevis tyst.

Satsar på cyklar – som ska synas

De företag som flyttar in i Habitat 7 är redan från början införstådda med hållbarhetskonceptet. Hyresgästerna får exempelvis teckna NCC:s hållbara hyresavtal, som är en checklista för social, miljömässig och ekonomisk hållbarhet. Och tanken är att de i första hand ska cykla eller åka kollektivt till arbetsplatsen.

– Det kommer bara att finnas 20 parkeringsplatser för våra kontorshyresgäster i gemensamma parkeringsanläggningar. Istället kommer vi att ha ett cykelgarage med möjlighet till dusch och ombyte. Här ska det också finnas en liten cykelverkstad för enklare reparationer, säger Soumia.

I ett upprop på en Facebookgrupp för cyklister i Göteborg bad hon om förslag på hur en bra cykelparkering ska se ut – och fick hundratals förslag.

ANNONS

– Bland annat önskade man bra belysning, omklädningsrum och möjlighet att torka kläder. Vi satsar även på säkerhet och transparens med mycket glas, även i cykelhissen upp i entrén.

– Cyklarna ska inte ses som ett tråkigt transportmedel utan uppmuntra till rörelse och miljövänligt resande. De ska inte gömmas undan! tillägger Johanna.

LÄS MER:Här drivs förskolan helt på vätgas och solenergi

LÄS MER:Skeppsvrak från 1800-talet har grävts upp vid Masthuggskajen

LÄS MER:Byggstart för nytt bostadshus på Masthuggskajen

LÄS MER:Hans-Olof Nilssons unika hus är helt självförsörjande på el

Missa inte det senaste från GP Ekonomi!

Nu kan du få alla våra ekonominyheter, reportage och analyser som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Ekonomi. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP Ekonomis Ida Johansson förklarar och analyserar privatekonomi och kommer med aktuella spaningar och lästips.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

ANNONS