Flera restauranger och andra företag har lämnat gåvor för att uppmuntra och hylla sjukvårdspersonalens insatser under den rådande coronapandemin. Enligt reglerna ska mottagarna till de gåvorna dock fortfarande betala skatt på dem.
Flera restauranger och andra företag har lämnat gåvor för att uppmuntra och hylla sjukvårdspersonalens insatser under den rådande coronapandemin. Enligt reglerna ska mottagarna till de gåvorna dock fortfarande betala skatt på dem. Bild: Nicklas Elmrin

Gratisluncher kan bli skattechock för sjuksköterskor

I hela landet bjuder restauranger och stora börsbolag på gratis måltider för att hylla de som står längst fram i kampen mot coronapandemin – sjukvårdspersonalen. Men gåvorna kan bli oväntat dyra – mottagaren ska nämligen skatta för dem. Nu öppnar regeringen för att ändra reglerna.

ANNONS
|

Den hårt pressade sjukvårdspersonalen någonstans i Göteborg har precis blivit bjuden på lunch av ännu en givmild restaurang och GP är på plats för att bevaka den fina gesten. Men den uppvaktade personalen vill inte vara med på bild i tidningen. De är rädda för att de ska förmånsbeskattas för gåvorna.

Och det kan de ha rätt att vara, ska det visa sig. Alla ersättningar och förmåner du får på grund av ditt jobb är som regel skattepliktiga, oavsett om du får dem från din arbetsgivare eller från någon annan. Och oavsett om det är uppskattning för din insats under en pandemi.

ANNONS

– Måltider, som t.ex. luncher som man får på sin arbetsplats, är som regel skattepliktiga, men enklare förtäring som bullar, smörgåsar, frukt, och godis är skattefria, förklarar Yngve Gripple, rättslig expert på Skatteverket.

LÄS MER:Så intensivvårdas corona-patienterna på Sahlgrenska

Så mycket skatt ska du betala för "gratislunchen"

Om du fått gratis måltider just för att du arbetar som sjuksköterska eller läkare, ska du därmed redovisa det i din deklaration för nästa år. Det så kallade schablonvärdet för en lunch är idag 98 kronor. Om du som sjukvårdsanställd betalar runt 30 procent i inkomstskatt varje månad kommer du alltså, om allt fylls i och rapporteras korrekt, få betala cirka 29 kronor i skatt för måltiden du bjudits på.

– Man har ett eget ansvar att redovisa förmåner i arbetet. Men som alltid gäller även här att om man inte vill betala skatt för en gratismåltid så bekostar man sin egen lunch, säger Yngve Gripple.

Om maten kommer från en restaurang, men fördelas av arbetsgivaren ska också arbetsgivaren rapportera in förmånen till Skatteverket. Det har ännu inte gjorts av Västra Götalandsregionen, som är ytterst ansvarig för regionens sjukvård.

”Vilka förvaltningar respektive vilka medarbetare som fått ta del av måltider i form av gåva har vi ingen uppföljning på koncernövergripande nivå. Det innebär att från koncernövergripande nivå har detta inte rapporterats in som förmån till Skatteverket. Om det är att betrakta som en beskattningsbar förmån enligt gällande regelverk och hur det eventuellt ska hanteras är något som vi kommer att följa” skriver regionens Koncernstab för HR.

ANNONS

– Skulle däremot ett företag lämna måltider direkt till de anställda – utan inblandning av arbetsgivaren – är det den som lämnat förmånen som ska redovisa detta, säger Yngve Gripple.

LÄS MER:Volvo Cars lånar ut bilar till sjukvårdspersonal

Restaurangägaren: Skatteverket borde glömma reglerna

De givmilda restaurangerna kan alltså också vara skyldiga att redovisa sina gåvor. Det verkar dock inte ske i praktiken. GP har varit i kontakt med två restauranger som skänkt mat till sjukvårdspersonal under coronapandemin, ingen av dem har ännu rapporterat in sina gåvor till Skatteverket.

– Jag tycker Skatteverket borde glömma de här reglerna i det här läget, om de vill hjälpa samhället, säger en av restaurangägarna.

– Vi har velat ge en gåva, Skatteverket borde kunna bortse från de här reglerna nu, säger en annan.

Skulle man då inte kunna göra ett undantag från reglerna för just sjukvårdspersonal, mitt i en av de värsta pandemierna i modern tid?

Jo, men den saken är inte upp till Skatteverket att besluta om.

– Vi kan inte ge fribrev till en arbetsplats. Skatteverket har en skyldighet att behandla alla arbetsgivare och anställda på samma sätt. Det är endast lagstiftaren som skulle kunna göra justeringar av inkomstskattelagen för att få till stånd regler som innebär skattefrihet för vissa typer av förmåner, säger Yngve Gripple.

ANNONS

LÄS MER:Volvo börjar tillverka sjukvårdsmaterial i lastbilsfabriken

Skatteverket: Fullt upp med stödpaketen

Det är alltså i slutändan riksdagen som måste rösta igenom ändringar av reglerna.

I praktiken hör dock jakt efter sjukvårdspersonal som inte skattat för sin lunchgåva, inte till Skatteverkets mest prioriterade områden i skrivande stund.

– Skatteverket har uppgifter vi prioriterar mycket mer just nu, vi har till exempel fullt upp med att hjälpa företag med de stödpaket regeringen infört, säger Yngve Gripple.

Under tisdagen lade regeringen, C och L ett förslag om att ge anställda tillfällig skattefrihet för gåvor upp till 1 000 kronor från sina arbetsgivare, och är tänkt att gälla från juni och året ut. Exempelvis ska arbetsgivaren kunna ge ut presentkort med syfte att stödja det lokala näringslivet. Regeringen kommer att överlämna förslaget i en extra ändringsbudget. Förslaget påverkar dock inte anställda som får gåvor som fria luncher från andra företag, utan de blir fortsatt skattepliktiga.

Missa inte det senaste från GP Ekonomi!

Nu kan du få alla våra ekonominyheter, reportage och analyser som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Ekonomi. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS