Jan Hammarström (till vänster), läkare på Carlanderska kom på idén att bolagen kunde betala vårdpersonalens lunch på Östra, från vänster: Alrik Danielson, vd SKF, Mats Fägerhag, vd Cevt och Karin Svensson, samhällschef AB Volvo, vid SKF:s huvudkontor.
Jan Hammarström (till vänster), läkare på Carlanderska kom på idén att bolagen kunde betala vårdpersonalens lunch på Östra, från vänster: Alrik Danielson, vd SKF, Mats Fägerhag, vd Cevt och Karin Svensson, samhällschef AB Volvo, vid SKF:s huvudkontor. Bild: Meli Petersson Ellafi

Storbolagens coronahjälp: betalar 200 sjukvårdares lunch

Kullager, bilar, lastbilar – och lunch till vårdpersonal på Östra. SKF, Volvo, Cevt och Volvo Cars turas om att stå för 200 läkares, sjuksköterskors och undersköterskor luncher på Östra sjukhuset.
– Det var SKF:s Alrik Danielson som ringde mig och frågade vad de kunde göra för vården, säger Jan Hammarström, läkare på Carlanderska.

ANNONS
|

GP träffar tre näringslivstoppar utanför SKF:s huvudkontor i Gamlestaden: SKF:s vd Alrik Danielson, Cevts vd Mats Fägerhag och AB Volvos samhällschef Karin Svensson. Orsaken till samlingen är det initiativ som den fjärde personen i sällskapet har tagit: läkaren Jan Hammarström föreslog att bolagen skulle hjälpa till att uppmuntra personalen som sliter med sjuka covidpatenter på Östra sjukhuset.

– Det var Alrik som ringde mig och frågade vad han och de kunde göra för vården. Ni gör ju redan kullagren till respiratorerna, sa jag.

– Men det var Jan som kom på den här idén, och det är vi tacksamma för, fyller Alrik Danielson i.

ANNONS

Bakgrunden är att Jan Hammarström har en hel del näringslivstoppar som patienter.

– Våra bolag kräver att vi gör en ”check up” varje år och det gör många av oss hos Jan, säger Alrik Danielson.

LÄS MER:Krisande företag ställer om – hjälper vården

Använde Göteborgsnätverken

SKF:s vd hade i sin tur olika nätverk där bland annat Cevts vd Mats Fägerhag ingår.

– Vi är med i samma vd-klubb. Vi började prata och Alrik sa: Ska du inte hänga på Mats? Vi har hjälpt till med ansiktsskydd tidigare från Geely och ställer gärna upp, säger Mats Fägerhag.

Sedan frågade de Volvo som inte var svåra att övertala.

– Vi tyckte att det var ett bra initiativ och kände att vi kunde göra något, säger Karin Svensson på AB Volvo.

Och efter det hoppade även Volvo Cars på initiativet.

– Volvo Cars kommer även att låna ut två bilar som personalen kan använda när de åker och vårdar sjuka covidpatienter i deras hem, förklarar Jan Hammarström.

LÄS MER:Här tillverkar Volvoarbetarna skyddsmaterial till sjukvården

Vårdpersonalen på Östra sjukhusets intensivvårdsklinik, infektionsklinik och i det stora sjukhustältet får gratis mat sedan storföretagen gått in och betalat för det.
Vårdpersonalen på Östra sjukhusets intensivvårdsklinik, infektionsklinik och i det stora sjukhustältet får gratis mat sedan storföretagen gått in och betalat för det. Bild: Kwok-Keung Cheng/SKF

Goda krafter när alla hjälps åt

I förra veckan började så SKF betala för luncherna för de anställda på intensivvården och på infektionskliniken på Östra sjukhuset, där man vårdar covid-19-patienter. Personalen får gratis lunch i restaurangen på Östra. Denna vecka har Cevt stått för luncherna, därefter blir det AB Volvo och därefter Volvo Cars.

ANNONS

– Vi uppmanar fler att haka på det här initiativet. Det finns verkligen många initiativ nu, det är ju en väldigt speciell situation och det är ju viktigt att hela samhället sluter upp, säger Alrik Danielson.

– Det är en ganska liten insats, men ändå jätteviktig. Om fler fortsätter sedan blir det system – då kan det bli en större insats, säger Karin Svensson.

LÄS MER:SKF: Coronakrisen gör prognoser omöjligt

Räddar även restaurangen

Så vad tycker då sjukvårdarna som i hittills i knappt två veckors tid ätit gratis i Östras restaurang?

– Vi tycker det är ett jättebra initiativ. Vi uppskattar verkligen att det finns privata aktörer som bryr sig om våra insatser i de här tiderna, säger Panos Vasilakis, vårdenhetschef på infektionsmottagningen på Östra.

– Det är ju ett väldigt högt tempo när för att ta om hand om alla patienter, det är fint att man får uppskattning, det betyder mycket.

En effekt är också att restaurangen, som är privatdriven, har en chans att överleva i en tid när gästerna minskat kraftigt.

– Det är ju mycket färre i sjukhuset nu eftersom bara patienter som är kallade får vistas här. För oss betyder det att vi får tillräckligt många restauranggäster för att vi ska kunna behålla jobben. Det är ett fantastiskt initiativ, säger Therese Sifversson, restaurangchef på Östra.

ANNONS

Fotnot: Jan Hammarström är också medlem i Demokraterna och kommunal fritidspolitiker.

LÄS MER:Volvos vd: ”Vi behöver skapa en tro framåt”

LÄS MER:Michelinrestauranger i konkurs i viruskrisen

Missa inte det senaste från GP Ekonomi!

Nu kan du få alla våra ekonominyheter, reportage och analyser som en liten notis direkt till din telefon.

Klicka på följ-knappen här intill vid taggen Ekonomi!

ANNONS