Semcons vd Markus Granlund konstaterar att bolaget kunnat öka uppdragen mot medicinbolag samtidigt som man sett minskade tjänster hos fordonsindustrin under krisen.
Semcons vd Markus Granlund konstaterar att bolaget kunnat öka uppdragen mot medicinbolag samtidigt som man sett minskade tjänster hos fordonsindustrin under krisen. Bild: Meli Pettersson Elafi, Semcon

Göteborgska Semcon hittade tillväxtbranscher under krisen

Konsultbranschen har varit hårt drabbad under coronakrisen. Men även om göteborgska Semcon fått minska personalstyrkan tydligt har man klarat sig betydligt bättre nu än under finanskrisen. En viktig orsak är att man hittat uppdrag i branscher och bolag som vuxit i krisen – som medicinbolag som utvecklar vaccin och bolag i jordbrukssektorn som går bra när livsmedelskonsumtionen ökar.

ANNONS
|

Semcon med huvudkontor i Göteborg är noterat på Stockholmsbörsen och offentliggjorde sitt resultat och omsättning för andra kvartalet under onsdagen. Som GP skrivit har många konsulter i fordonsindustrin drabbats hårt under coronakrisen. Och även Semcon, med drygt 2 000 anställda, har fått rationalisera och minskar organisationen med 170 tjänster, vilket ger ökade kostnader för andra kvartalet på 37 miljoner, samtidigt som man sett intäkter och resultat sjunka.

Men samtidigt är denna rationalisering mycket mindre än vad som skedde under finanskrisen. Då fanns inte möjligheten till korttidsarbete, vilket hjälpt bolaget under denna kris. Men framför allt så hade Semcon fordonsindustrin som överlägset största kund under finanskrisen, med 70 procent eller mer av. Lärdomarna från den krisen har gjort att bolaget klarat sig bättre denna gång.

ANNONS

LÄS MER:Volvokonsulter får gå omedelbart

LÄS MER:Tusentals kan få gå från Volvo

Semcon har vaccinbolag bland kunderna

– Vi har sedan tidigare minskat exponeringen mot fordonsindustrin och har under krisen dragit ned ytterligare mot denna bransch. Den har gått från 40 procent av intäkterna till under en tredjedel under coronakrisen, säger vd Markus Granlund.

– Samtidigt har life science ökat från 8 till 11 procent under krisen.

Life science är ett samlingsord för medicinbolag och medicinteknikbolag och där Semcon bland annat har Getinge och Astra Zeneca som kunder. En ny kund är också Novavax, ett av medicinbolagen som utvecklar vaccin mot corona.

– Det vi hjälper till med som konsulter är bland annat hur man ska kunna öka produktionskapaciteten av vaccinet, säger Markus Granlund.

LÄS MER:Så nära är vaccinet – de tävlar om förstaplatsen

Fakta: Semcon, andra kvartalet 2020 (jämfört mot året innan)

Intäkter: 400 miljoner kronor (476).

Rörelseresultat: 3 miljoner kronor (17). Justerat rörelseresultat – utan engångskostnad för rationalisering och omstrukturering – 40 miljoner kronor.

Jordbrukssektorn går bra

En annan bransch som sett ett uppsving under pandemin är jordbrukssektorn, där Semcon bland annat har amerikanska AGCO som kund, ett bolag som utvecklar och säljer jordbruksmaskiner.

– Det är världens största bolag inom jordbruksmaskiner, vi levererar tjänster inom service och eftermarknaden.Utvecklingen av den sektorn speglar också delvis hur det gått för livsmedelsindustrin under krisen.

LÄS MER:Svenskarna hemma och bakar bullar i coronakrisen – försäljningen av kanel ökar kraftigt

Just eftermarknad och servicetjänster har gått bra under krisen generellt understryker Semcons vd. Ytterligare en bransch som går bra är telekom, med utveckling av bland annat 5G.

– Men det är ett omfattande teknikskifte i alla branscher, vilket vi gynnas av. Vi levererar tjänster inom bland annat elektrifiering, autonoma lösningar och uppkopplade enheter och mjukvara, det är inte bara fordonsindustrin som efterfrågar denna kompetens utan många branscher – det gör att specialister kan röra sig mellan branscher, säger Markus Granlund.

ANNONS

LÄS MER:Satsande Semcon måste fånga talangerna

LÄS MER:Här är företagen som täljt guld i viruskrisen

Missa inte det senaste från GP Ekonomi!

Nu kan du få alla våra ekonominyheter, reportage och analyser som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Ekonomi. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

ANNONS